NS onderzoekt melden van vertragingen in minuten

De NS wil volgend jaar een onderzoek gaan doen of het 'wenselijk en mogelijk' is om op stations de vertraging van treinen in minuten te melden in plaats van af te ronden per vijf minuten.

"We gaan in 2019 inderdaad een onderzoek doen naar het weergeven van vertragingen op de schermen", zegt een woordvoerder van de NS tegenover het Parool. In het onderzoek gaan ze eerst kijken of de behoefte bij reizigers er is om de vertragingen nauwkeuriger te melden. Daarna moet gekeken worden of het techniek ook haalbaar is, vervolgt de woordvoerder.

"Tegenwoordig zijn al onze borden digitaal, maar dat betekent niet dat we dit zomaar met één druk op de knop kunnen toepassen. Daar zijn wijzigingen in de software voor nodig." In de app van de NS is overigens wel duidelijk op de minuut nauwkeurig te zien hoelang een trein vertraagd is. Op de schermen op de stations wordt dit afgerond op vijf minuten.

Het is onduidelijk waneer de proef moet beginnen, maar als deze begint zal dit eerst als pilot op een beperkt aantal stations worden uitgetest. Als dat succesvol is zullen alle schermen voorzien worden van de aanpassing.

Foto: Jelle Laan
Foto: Jelle Laan