ProRail vervangt liften op station Winsum

Spoorbeheerder ProRail gaat vanaf november de liften op station Winsum vervangen. De vervanging is nodig omdat de huidige lift aan het eind is van zijn levensduur en geeft met regelmaat storingen en valt hierbij stil.

De werkzaamheden vinden plaats vanaf 29 oktober tot en met vrijdag 30 november. Reizigers die afhankelijk zijn van de lift kunnen hun reis beginnen op station Baflo en Sauwerd. Voor hen heeft ProRail in samenwerking met vervoersbedrijf TransVision een speciale taxidienst die kosteloos naar één van deze stations rijdt.

De toegankelijk van het station is al jaren een doorn in het oog van diverse organisaties. Aanvankelijk liet ProRail in juli 2016 nog weten dat de huidige lift zou worden vervangen in een hellingbaan, maar er kon nog geld worden vrijgemaakt om het budget voor vervanging van de lift te vergroten. Een hellingbaan zou bovendien vanwege de toestand van de grond tevens duurder zijn dan eerst werd begroot.

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid

De Stichting Platform Gehandicaptenbeleid geeft aan niet blij te zijn met de lift. "De staatssecretaris heeft ProRail de opdracht gegeven om met een oplossing te komen en blijkbaar vinden ze een nieuwe lift een goede uitkomst. Maar het is nog steeds een mechanisch apparaat dat kapot kan gaan, in tegenstelling tot een hellingbaan."

De vervanging van de lift op station Winsum is een onderdeel van een grote vervangingsoperatie waarbij er landelijk honderd liften op dertig stations in de komende jaren worden vervangen.

Foto: Google
Station Winsum (Foto: Google Maps)