Provinciale VVD en PvdA zijn situatie op Kamperlijntje zat

De provinciale VVD en PvdA zijn de sitatie op het spoor van het Kamperlijntje tussen Zwolle en Kampen zat. Bijna een jaar na de geplande opening van Zwolle Stadhagen stopt er nog steeds geen trein. "Ons geduld is al lang op", zegt PvdA-Statenlid Hans Nooter.

De opening van Zwolle Stadhagen is tot onbepaalde tijd uitgesteld doordat de bodem onder het spoortraject zwak is, hierdoor kunnen de treinen niet met de verwachte snelheid kunnen halen. Doordat de dienstregeling al krap is, en de snelheid lager is kunnen de treinen geen tussenstop op Zwolle Stadshagen maken.

De politiek maakt zich zorgen en hun geduld lijkt steeds verder op te raken. Statenlid Gert Brommer van de VVD noemde de situatie zelfs "Zeer kwalijk." Het is nog steeds afwachten wat de beslissing van ProRail zal worden om het station alsnog in gebruik te kunnen brengen.

Maatregelen

Welke maatregelen worden genomen om de trein te kunnen versnellen zijn nog niet duidelijk. Eén van de aangedragen voorstellen van ProRail zou zijn om een extra machinist met trein mee te laten reizen die bij het aankomen van de trein in Kampen en Zwolle deze direct kan 'ombouwen' zodat de trein weer snel de andere kant op kan rijden. Vervoerder Keolis sprak hierbij van een 'gevaarlijke situatie'. Wel is er eerder dit jaar een lijst met 42 mogelijke maatregelen gepubliceerd.

Om de problemen met de spoorlijn op te lossen, ligt de bal bij spoorbeheerder ProRail en de provincie Overijssel. Al eerder liet staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) weten dat zij geen partij is bij het zoeken naar een oplossing.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb