Crisisoefening op station Amersfoort

Reizigers zullen woensdag donderdag merken dat er extra politie, beveiligers en militairen op Station Amersfoort rondlopen. Dit alles is onderdeel van een crisisoefening plaats in en rondom het centraal station. Het gaat om een grote landelijke oefening van Veiligheidsregio Utrecht (VRU), politie, defensie, NS, gemeente Amersfoort en ProRail.

Tijdens de oefening met de naam ‘Alert’ gaan deze partijen oefenen met een scenario waarin een terroristische aanslag centraal staat. De oefening vondt donderdag ook nog plaats.

Trein- en busreizigers, omwonenden en werknemers van omliggende bedrijven zullen weinig last van de oefening hebben. Treinen en bussen rijden volgens de dienstregeling en het station en de perrons zijn gewoon bereikbaar. Ook woningen en bedrijven zijn gewoon bereikbaar. Wel zijn er vanaf 12 september 8.00 uur tot 13 september 14.00 uur politie- en defensiepersoneel in uniform op en rondom het station aanwezig.

Gedurende de twee dagen worden situaties nagebootst waarbij acteurs worden ingezet. De gemeente benadrukt dat de oefeningen bij een groot incident worden stilgelegd.

Doel van de oefening

Terrorisme is een risico dat voor Nederland niet kan worden uitgesloten. Daarom is het van belang dat hulpdiensten zo goed mogelijk zijn voorbereid. Dat wordt onder meer gedaan door samen te oefenen. Het doel van deze oefening is om bij een terroristische aanslag een zo goed mogelijke samenwerking tussen de verschillende deelnemende partijen tijdens een crisis tot stand brengen.


Foto's: Kevin Zuijdendorp