BeterOV: "Afschaffen contante betalingen bij kaartautomaat onwenselijk"

Reizigersvereniging Maatschappij Voor Beter OV heeft zijn ontevredenheid getoond over het afschaffen van de betaalmogelijkheid met contant geld op treinstations. Arriva heeft op stations de automaten die muntgeld accepteren vervangen door automaten die alleen betalingen met bankkaarten verwerken, de NS lijkt volgens hen nog niet zeker over een snel besluit en hield een enquête onder haar reizigers.

"Waar de afschaffing van contant geld op bus en tram nog enigszins te verklaren viel doordat chauffeurs steeds vaker door overvallers van hun opbrengst werden beroofd, is dat bij kaartautomaten op stations niet aan de orde, temeer daar die automaten alleen muntgeld accepteren. Het aantal inbraken in kaartautomaten is verwaarloosbaar klein: weinig criminelen hebben interesse in grote hoeveelheden onhanteerbaar muntgeld."

Niet afschaffen

Overigens zijn op de NS-stations niet alle automaten geschikt voor muntgeld, maar wel is er per station minimaal eentje beschikbaar die wél contant geld accepteert.

Volgens Voor Beter OV zijn er diverse redenen waarom contant betalen niet moet worden afgeschaft. Zo zouden mensen die onder financieel beheer vallen, mensen die uit privacy-overwegingen niet willen dat hun anonieme OV-chipkaart aan hun bankrekening is gekoppeld. Door het afschaffen van de contantgeldbetalingen bij kaartautomaten raken deze reizigers dus in de problemen. Ook speelt het volgens de organisatie ook het feit mee dat handelingen aan het loket voortaan voorzien zijn van een extra toeslag

Arriva

Arriva heeft niet met de regionale reizigersplatforms overlegd over de afschaffing van contantgeldacceptatie van de verkoopautomaten; het is ze slechts ter kennisname medegedeeld. De NS laat weten dat afschaffing van de contante betaalmogelijkheid op de automaten op de stations op zijn vroegst in 2024 aan de orde zal zijn. Voor Beter OV vindt dat ze dat eigenaardig vinden: Nu een enquête houden over iets wat pas over minimaal zes jaar aan bod zal komen, is eigenaardig en in ieder geval voor de lange termijn weinig geruststellend. Bovendien worden reizigers die hechten aan hun privacy, en daarom met anonieme OV-chipkaarten reizen en contant betalen, met de enquête van de NS niet bereikt."

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb