ProRail ziet aantal spoorlopers dalen

ProRail ziet voor het eerst in vijf jaar het aantal mensen dalen die aan het spoorlopen zijn. Het aantal  incidenten neemt hierdoor met 8 procent af. In 2017 telde de spoorbeheerder in de eerste helft van het jaar 1.724 incidenten; dit jaar waren het er nog 1.582.

Om de vertraging die ontstaat door spoorlopers aan te pakken heeft investeert ProRail jaarlijks vele miljoenen euro's in maatregelen zoals nieuwe hekwerken, (slimme) bewakingscamera's, anti-loopmatten,inzet van Big Data, samenwerking met andere hulpdiensten en extra handhaving.

Positief resultaat

Volgens ProRail werpen dit hun vruchten af en heeft het een positief resultaat. Het aantal spoorlopers is nu minder geworden. Hierdoor krijgen treinen minder last van vertraging doordat machinisten anders een opdracht krijgen om op gepaste snelheid te rijden, als er een spoorloper langs het spoor gesignaleerd is. Ook kunnen machinisten schrikken als ze iemand onverwachts op het spoor tegenkomen.

Volgens de spoorbeheerder zijn spoorlopers zijn vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen. Denk aan natuurgebieden of een camping die naast het spoor ligt. In sommige gevallen betreffen het ongelukkige ongevallen of mensen die suïcidaal zijn.

Mensen die betrapt worden op spoorlopen riskeren bovendien een bekeuring van 140 euro.

Vertraging

Bijna 30% van alle treinvertragingen, zo’n drie en een half uur per dag, wordt veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen. In de eerste zes maanden van 2018 registreerde ProRail 1582 vertragingen door mensen die zich onbevoegd langs het spoor bevonden. Hierdoor liepen 8428 treinen vertraging op. In de eerste 6 maanden van 2017 registreerde ProRail 1724 incidenten.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay