NS begint met 3D printen van treinonderdelen

Van maanden wachten op een specifiek treinonderdeel naar binnen enkele dagen het onderdeel in een trein plaatsen. Dat is het doel van de NS waarmee er gebruik wordt gemaakt van de nieuwe techniek die zich de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld.

Momenteel gaat het om 20 onderdelen, van een stekkertje voor het omroepsysteem tot een onderdeel voor de stuurtafel van de machinist. Monteurs werken inmiddels met deze onderdelen en de eerste treinen met 3D-geprinte onderdelen rijden op het spoor.

"Je ziet het verschil niet, maar achter de schermen maken de 3D-geprinte onderdelen een groot verschil. Doelgericht printen voor het versnellen van het onderhoudsproces staat centraal. De wachttijd op een treinonderdeel van soms maanden wordt verkort naar enkele dagen.", schrijft woordvoerder Anita Middelkoop. Ook is volgens haar 3D-printen de oplossing voor onderdelen die om welke reden dan ook niet meer leverbaar zijn. "Dit alles zorgt ervoor dat een trein die onderhoud nodig heeft, weer sneller inzetbaar is voor reizigers."

Het doel van de NS is om aan het einde van dit jaar 50 onderdelen te kunnen 3D-printen. "Om dit doel te halen vragen we collega’s mee te denken en ideeën in te sturen. Daarnaast zoeken we de verbinding met leveranciers en leren we van andere organisaties die hier al langer mee werken. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar deze eerste stappen zijn veelbelovend." vervolgt Middelkoop.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb