NS sluit poortjes op Eindhoven

De poortjes op station Eindhoven zijn vanaf vandaag gesloten. Reizigers zullen vanaf nu moeten in- en uitchecken om het station in of uit te gaan. Met deze maatregel wil de NS het veiligheidsgevoel van de reizigers en haar medewerkers vergroten. Ook moet het ervoor zorgen dat reizigers niet meer vergeten om in- of uit te checken.

Sinds medio 2017 waren driekwart van de poortjes op het station al gesloten. Vanaf vandaag zijn de resterende die nog open stonden ook gesloten. Hierna kunnen alleen reizigers en passanten de poortjes openen met hun chipkaart of e-ticket. Passanten die de poortjes willen ontwijken kunnen omlopen via de Dommel- of Vestdijktunnel aan beide kanten van het station.

Passagepas

Speciaal voor bedrijven, scholen en omwonenden kan er bij de NS een passagepas worden aangevraagd, zodat personen het station kunnen passeren zonder saldo. NS heeft met de gemeente Eindhoven afspraken gemaakt over het gebruik van de passage en het sluiten van de poortjes.

Extra personeel om reizigers te assisteren

Na de volledige sluiting van de poortjes zet NS een paar weken extra medewerkers in op het station om reizigers op weg te helpen. Reizigers worden op meerdere manier geattendeerd op gesloten poortjes. In de stationshal hangen bordjes die aangeven hoe men een poortjes kan openen. Reizigers die iemand uit willen zwaaien op het perron of even een boodschap willen doen bij één van de winkels binnen de poortjes, kunnen met een OV-chipkaart met NS-reisproduct of een OV-chipkaart met voldoende saldo binnen het uur weer kosteloos uitchecken.

Veiligheidsgevoel

Uit onderzoek van de NS is gebleken dat op stations met gesloten poortjes 89% van de reizigers zich veilig voelt. Op stations zonder poortjes is dit 79%. Inmiddels zijn op 75 stations de poortjes gesloten. Bijna 90% van de reizigers komt tijdens de reis een gesloten poortje tegen.

Foto: NS
Een rij met in- en uitcheck poortjes op een ander station (Archieffoto: NS)