NMBS noemt L-treinen rond steden voortaan S-treinen

De Belgische spoorwegen (NMBS) gaan de lokale treinen rond de steden Gent, Antwerpen, Charleroi en Luik voortaan aanduiden als S-treinen. Zo ook de trein Roosendaal – Antwerpen – Puurs, die per 3 september wordt aangeduid als S32. De trein Maastricht – Luik – Hasselt wordt omgedoopt in S43.

Het doel van deze naamsverandering is het bestaande voorstedelijke treinaanbod een grotere naamsbekendheid te geven. "De trein wordt vaak gezien als een oplossing om lange afstanden af te leggen of om tussen de grote steden te reizen. De voorstadstreinen verdienen een grotere bekendheid als een alternatief plaatselijk vervoersmiddel via een aanbod dat jaar na jaar door NMBS wordt versterkt", aldus de Belgische spoorwegen.

Vijf steden

De term S-trein wordt gebruikt voor lokale treinen in een straal van 30 kilometer rond de steden. Er komt een lijnennetkaart waar zowel de S-treinen als trams op staan. In de regio Antwerpen worden vier treinverbindingen omgedoopt tot S-trein, met in totaal 54 stations.

In de regio Gent gaat het om drie S-treinen, met in totaal 45 stations. In Luik en Charleroi gaat het om vier verbindingen per stad. Rond Brussel is de term S-net niet meer nieuw, in 2015 is deze daar ontstaan. In Nederland wordt de S-trein alleen gebruikt door Arriva in Zuid-Nederland. Op de treinen wordt dan naast de bestemming ook het S-nummer getoond.

City Pass

De steden Antwerpen, Charleroi, Gent en Luik hebben elk een eigen lijnenkaart met daarop zowel de S-treinen als trams. Ook belangrijke andere verbindingen, zoals intercityverbindingen, zijn op de kaart zichtbaar. In de steden kunnen reizigers bovendien een City Pass kopen, waarmee ze zowel met de trein, tram als bus kunnen reizen. De City Pass is er voor 24 uur, 1 maand en 1 jaar. De 24-uurpas is nieuw en is nog niet overal geïntroduceerd, maar is binnenkort in alle steden beschikbaar. Antwerpen en Gent zullen volgen na Luik en Charleroi.

Slogan

De S-stations zullen herkenbaar zijn door middel van een eigen logo: aan de ingang van de voorstedelijke stations zullen palen met het ‘S’-logo verschijnen. Met de slogan ‘De S-trein. Jouw sluipweg in en rond Antwerpen en Gent’ hoopt NMBS nieuwe reizigers te trekken tot de netwerken.

Foto: Alfenaar
Foto: Alfenaar

Bron: Treinreiziger