NS bouwde in half jaar tijd 44 fietsenstallingen om

In een half jaar tijd heeft de NS 44 fietsenstallingen op stations omgebouwd naar het nieuwe zelfservice fietsenstalling concept. De stallingen zijn voorzien van gebruiksvriendelijke transparante poortjes en het stallen voor de eerste 24 uur is bij de meeste stallingen gratis.

De laatste zelfservice-fietsenstalling werd op 2 augutus opleverd. Hiermee zijn er op 44 spiksplinter nieuwe entree's geplaatst waar de stalen draaideuren plaats hebben gemaakt voor poortjes. Ook kan er hiervandaan via een intercom contact worden gezocht met een NS-medewerker als er vragen of opmerkingen zijn.

Naast de vernieuwde ingang is ook het comfort in de stallingen verbeterd met nieuwe verlichting, onderhoud en een schilderbeurt. Ook camerabewaking is voor de veiligheid aangebracht als deze nog niet waren opgehangen.

Vernieuwing

NS en ProRail investeerden 8 miljoen euro in de nieuwe entree voor 44 fietsenstallingen. Op een aantal locaties droegen ook gemeenten, provincies en het rijk bij aan de kwaliteitsverbetering van de stallingen. Ook voor het huren van een OV-fiets kunnen reizigers terecht, en ook voor reparaties zijn er in diverse stallingen bemande werkplaatsen voor.

"Uit eerdere tests met de nieuwe zelfservice fietsenstalling blijkt dat klanten erg tevreden zijn. Het grootste deel van de klanten geeft een dikke 8 en de bezetting steeg met zo’n 20% tot 40%.", schrijft Ns woordvoerder Corien Koetsier.

De nieuwe zelfservice fietsenstalling is één van de aangekondigde innovaties uit het Bestuursakkoord Fietsparkeren die in december 2016 getekend is. Hierin staat omschreven ho het tekort aan fietsparkeerplekken bij stations aan kan worden gepakt.

Foto: Treinenweb
De nieuwe ingang op station Bilthoven die eerder dit jaar gepresenteerd is
(Foto: Treinenweb)