Gevluchtte dief op Schiphol oorzaak van uitval treinverkeer regio Amsterdam

Spoorbeheerder ProRail heeft de oorzaak gevonden van de computerstoring die afgelopen dinsdagavond zorgde voor uitval van veel treinen rond Amsterdam. Door een unieke samenloop van omstandigheden is er een fout in de software ontstaan die ervoor zorgde dat het systeem van de treinverkeersleiding nog maar gedeeltelijk kon worden gebruikt.

De chaos op het spoor begon dinsdagavond toen rond half zeven in de avond een dief die op de vlucht was voor de politie de spoortunnel van Schiphol in liep. Daardoor kon een trein zijn in het systeem geplande rit niet afmaken.

Unieke samenloop van omstandigheden

Door een unieke samenloop van omstandigheden ontstond een fout in de software, legt een woordvoerder van ProRail uit op hun website. "Het dynamisch verkeersmanagementsysteem (DVM) dat het treinverkeer op Schiphol regelt, was bezig om een perron toe te wijzen aan deze trein, terwijl er tegelijkertijd een handmatige mutatie voor deze trein werd doorgevoerd. Daardoor ontstond een softwarefout en kon het automatische verkeersleidingsysteem niet meer worden gebruikt.". Om het treinverkeer enigsinds op gang te brengen met een klein aantal treinen er moest worden overgeschakeld op specifieke 'deelsystemen'. Daardoor kon het drukke en ontregelde treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol alleen nog met de hand kon worden geregeld. Hierdoor ontstonden er vertragingen en uitval van treinen.

Aangepast

Inmiddels is het systeem nu aangepast dat deze fout niet meer kan plaatsvinden. ProRail benadrukt dat het treinverkeer gebruik maakt van complexe ICT-systemen en dat ze continu verbeteringen toevoegen, om het aantal storingen verder te verlagen.

Archieffoto: Treinenweb
Archieffoto: Treinenweb

Bron: ProRail