Spoorwegmuseum neemt DM'90 trein officieel over

Het Spoorwegmuseum voegt een nieuwe trein toe aan de collectie. Op woensdag 29 augustus
wordt DM’90, beter bekend onder zijn bijnaam ‘Buffel’, door NS aan het Spoorwegmuseum overgedragen. De overdracht van de DM’90 betekent hiermee de afsluiting van het dieseltijdperk voor NS.

Op 29 augustus om 14.21 uur arriveert de Buffel op spoor 2 van het museumterrein. Deze wordt vervolgens officieel overgedragen aan het Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum Peter-Paul de Winter. De trein zal tot eind oktober in het Spoorwegmuseum te zien zijn.

Inzet in Nederland

Het Diesel Materieel 90 (DM’90) reed sinds 1996 op het Nederlandse en Duitse spoor. Vanwege hun uiterlijk kregen ze de officiële bijnaam ‘Buffel’. Ze reden bij de NS op de niet geëlektrificeerde regionale spoorlijnen, waaronder Zwolle - Enschede, Zwolle-Kampen. Ook werden vroeger ingezet tussen heerlen en Aachen. Naast de NS heeft ook Noordnet (nu Arriva) en Syntus met deze stellen gereden

Omdat de regionale lijnen (diesel baanvakken) door andere vervoerders worden geëxploiteerd, en deze worden geëlektrificeerd, zijn de dieseltreinen van NS overbodig geworden. Het treinstel 3426 wordt geschonken aan het Spoorwegmuseum.

Afsluiting tijdperk

Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter trekt een historische vergelijking: "Het is een
afsluiting van een tijdperk. Net zoals we in 1958 het stoomtijdperk afsloten met de overdrachtvan de laatste stoomlocomotief NS 3737, sluit NS met de overdrachtvan de Buffelhet dieseltijdperk af. Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen isdoor groene stroom.”

De Buffel was destijds de opvolger van de oudere generatie dieseltreinen zoals de Plan U en de Blauwe Engel. De Winter: "Deze voorgangers behoren ook tot de collectie van het Spoorwegmuseum. Voor ons is het dus een logische aanvulling van de collectie. De Buffel was destijds de meest moderne trein van NS, er zit veel meer software in dan bij hun voorgangers waar eigenlijk nagenoeg niets in zat. Bij problemen kun je met een laptop eenvoudig uitlezen wat er aan de hand is. Voor het museum is het leuk om deze ontwikkeling te laten zien."

Afscheid

Op zaterdag 9 december vorig jaar nam de NS al afscheid van het materieel. Inmiddels staat deze te koop. Eerder had een spoorwegbedrijf in Roemenië zich al gemeld als potentiële verkoper, maar vanwege de slechte financiële staat waarin het bedrijf verkeert lijkt het onwaarschijnlijk dat deze koop nog door zal gaan. 

De trein zal tot eind oktober in het museum te zien zijn, daarna gaat hij naar het depot.
Liefhebbers maken kans om mee te rijden met de Buffel. Het Spoorwegmuseum verloot 2 x
12 plaatsen voor de rit van Amersfoort naar het Spoorwegmuseum op 29 augustus. Op hun Facebook-pagina staat meer informatie verteld over wat ze moeten doen.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers