VodafoneZiggo ruilt 500 leaseauto's in voor NS Business Card

Maar liefst 7.500 werknemers van VodafoneZiggo krijgen een NS-Business Card voor het openbaar vervoer. Minimaal 500 auto’s die het samenwerkingsverband tussen Ziggo en Vodafone nu nog leased, gaan de deur uit. VodafoneZiggo denkt dat zijn werknemers door de maatregel 30 tot 35 miljoen minder autokilometers per jaar gaan maken en dus minder CO2 zullen uitstoten.

Ongerekend gaat het om zo’n 65.000 autoritten tussen Amsterdam-Parijs. Dat meldt het bedrijf tegenover dagblad Trouw. De wijziging valt samen met een grote verhuizing. De hoofdkantoren van Ziggo (nu in Utrecht) en Vodafone (nu in Amsterdam) worden per 1 oktober samengevoegd. Het bedrijf zal zich dan vestigen in een kantoorpand in Hoog Catharijne, pal naast station Utrecht Centraal. In de krant vertelt een woordvoerder van NS dat een verhuizing vaker wordt aangegrepen om (deels) over te stappen naar de NS-Business Card.

Monteurs

Alleen de werknemers van het hoofdkantoor en van de winkels in Rotterdam, Leeuwarden, Maastricht en Nijmegen zullen de NS-Business Card krijgen. "De maatregel is niet bedoeld als kostenbesparing: VodafoneZiggo is met het verstrekken van de OV-kaarten niet goedkoper uit", zegt een woordvoerder tegenover Trouw. Monteurs zullen bijvoorbeeld een auto van de zaak houden, zodat efficiënt hun klanten kunnen bezoeken. De ondernemingsraden van de twee bedrijven zijn in principe akkoord met het plan.

Grote klanten

Telecom- en internetprovider VodafoneZiggo behoort in één klap tot de top-10 grootste klanten (gemeten in aantal OV-kaarten) van NS. Andere grote klanten zijn Alliander (ruim 7.000 personeelsleden), ABN Amro, de Volksbank en de Rijksoverheid. Bij Alliander krijgen alle medewerkers een OV-kaart toegestuurd, ook storingsmonteurs. Overigens wil dat niet zeggen dat alle medewerkers de kaart ook gebruiken. In totaal heeft NS-Business Card 500.000 gebruikers, waarvan 150.000 zzp’ers.

Andere mobiliteitskaarten

Overigens is de NS-Business Card niet de enige zakelijke OV-kaart. Andere aanbieders van mobiliteitskaarten zijn Mobility Mixx, XXImo en Radiuz. Bij deze bedrijven is de OV-kaart slechts een onderdeel van een groter totaalaanbod. Eerder was ook Mobility Card Services in de branche actief, maar dat bedrijf is in 2016 failliet gegaan. Die klanten zijn overgegaan naar Radiuz.

Foto: Kevin Hackert
Foto: Kevin Hackert

Bron: Treinreiziger