NS: In 2017 twee procent meer treinreizigers

De NS heeft in 2017 2% meer in- en uitstappers geregistreerd op Nederlandse stations. Dat meldt het spoorbedrijf donderdag. Vooral in de regio Amsterdam is het aantal treinreizigers in vergelijking met 2016 fors gegroeid.

Zo is het aantal in- en uitstappers op Amsterdam Zuid met 20% gegroeid. Ook van en naar Amsterdam Bijlmer (+10%), Amsterdam Holendrecht (+19%) en Schiphol (+9%) is het aantal treinreizigers fors gegroeid.

Regio Amsterdam

Ook andere stations in de regio Amsterdam hebben veelal een bovengemiddelde groei. Amsterdam Centraal verwerkte in 2017 bijvoorbeeld gemiddeld 6% meer reizigers per dag. Dat station verwerkt nu 184.614 reizigers. Alleen Utrecht Centraal (+3%) verwerkt net iets meer reizigers (186.313). Amsterdam RAI is het enige station in Amsterdam dat juist minder treinreizigers trekt (-14%). Duivendrecht verwerkt weliswaar ook minder treinreizigers (-11%), maar behoort formeel niet tot Amsterdam.

Regio Utrecht

Het in 2013 geopende station Utrecht Leidsche Rijn heeft percentueel de grootste groei (+137%) gemaakt. Nieuwe stations groeien in het algemeen de eerste jaren snel. Het duurt een poos voordat het gemak van nieuwe stations ontdekt wordt. Utrecht Zuilen wist te groeien met 45%, volgens NS een gevolg van de nieuwe dienstregeling.

Dalers

Behalve stijgers, zijn er ook dalers. Het aantal treinreizigers van en naar Dordrecht Zuid is bijvoorbeeld met 18% gedaald. Het station heeft geen directe trein meer richting Rotterdam. NS wijt de daling aan de in 2017 vernieuwde dienstregeling. Ook Almere Parkwijk (-14%), Utrecht Overvecht (-11%) en Den Haag HS (-11%) verwerkten in 2017 dagelijks minder treinreizigers.

Gesloten

De Hoekse Lijn wordt sinds april 2017 omgebouwd tot metrolijn. Bij de voormalige treinstations aan de Hoekse Lijn gaat NS daarom uit van een daling van 100 procent. Ook bij enkele stations in Limburg meet NS een daling van 100 procent. Dat komt doordat de Sprinters in Limburg zijn overgegaan naar Arriva. Arriva en andere regionale vervoerders willen geen cijfers omtrent in- en uitstappers per station vrijgeven. Die vervoerders lieten bij eerdere publicaties weten dergelijke cijfers als bedrijfsvertrouwelijk en concurrentiegevoelig te zien

Methodiek

Belangrijkste bron voor de in‐ en uitstappers zijn de OV‐chipkaartdata. Het gebruik van de OV-chipkaart is de afgelopen jaren fors toegenomen en de methodiek om tot een goede inschatting te komen van de aantallen in‐ en uitstappers per station is daarop aangepast. Een vergelijking van de aantallen per station over meerdere jaren is daardoor niet geheel zuiver, benadrukt NS. Ten opzichte van 2016 zijn er overigens geen grote wijzigingen doorgevoerd in de methodiek. De cijfers hebben betrekking op het aantal in- en uitstappers op een gemiddelde werkdag.

Het volledige overzicht van alle NS stations is hier te vinden.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger