Vrachtvervoer via het spoor vorig jaar met zes procent gedaald

Het transport van vracht is vorig jaar met 1,4 procent gestegen. Echter het vervoer van vracht via het spoor is met 6 procent gedaald. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend gemaakt.

De reden voor de daling zou volgens hun rapport aan de afname van de kolentransporten liggen, toen er in Duitsland een aantal grote kolencentrales werden gesloten. De laatste keer dat het vervoerde gewicht per spoor daalde was in 2012.

In totaal werd er in Nederland 1,69 miljard ton aan vracht vervoerd. Daarvan ging er 1,03 miljard ton de grens over en bleef de resterende 659 miljoen ton in Nederland. Het aantal grensoverschrijdende vrachttransporten steeg met 1,7 procent, en het aantal binnenlandse transporten met 0,9 procent.

Vliegtuig en scheepvaart

Het transport van goederen via het vliegtuig is met 7 procent gestegen, hoewel in totaal maar 0,2 procent van de vluchten enkel voor vracht dienden. Vooral omdat vliegtuigen enkel bedoeld zijn voor stukgoederen is dit een minimaal aantal.

Het vervoer via de scheepvaart is in ons land goed voor 60% van de vrachttransporten. In totaal is de vracht welke in de Nederlandse haven werd verwerkt met 1,2 procent gestegen. Vanuit Rusland werd een stijging gezien van 69 miljoen ton tot 74 ton.

Foto: Stefan Geertsen (Flickr: Creative Commons)
Foto: Stefan Geertsen (Flickr: Creative Commons)