ProRail verduurzaamt stations met ledverlichting

ProRail werkt dit jaar op twintig stations in de provincie Zuid-Holland aan verduurzaming. Het gaat onder meer om station in Den Haag, Rotterdam, Gouda en Dordrecht. Zo zal de verlichting op de perrons worden omgebouwd naar led-verlichting.

ProRail heeft een ambitie om de komende jaren duurzaam te worden. Zo willen ze onder meer in 2020 alle stations voorzien hebben van ledverlichting. Hiermee moet utieindelijk een hoop energie bespaard worden, want ledverlichting drukt de stroomkosten op stations tot 70 procent. Dat is goed voor 15 procent van ons totale energieverbruik.

"Waar mogelijk leggen we een slim systeem aan dat de verlichting dimt wanneer er geen reizigers zijn. Naast armaturen en dimmers gaat het om het inzetten van ledverlichting op onder andere lichtmasten, perronkappen, reizigerstunnels en reizigerstraverses." meldt de spoorbeheerder op hun website.

Ook moet ledverlichting zorgen voor een beter zicht. Zo kunnen mensen met een visuele beperking beter hun weg kunnen vinden op stations.

Energieneutraal

ProRail voert een actief energiebeleid: "Besparen staat daarbij voorop. En de energie die we nodig hebben vergroenen we waar mogelijk. Al haar elektriciteit wordt al groen ingekocht, het gas dat er wordt verbruikt worden in stappen tot 100 procent in 2020 vergroend."

Voor het 'programma verlichting' is zo’n 66 miljoen euro beschikbaar. "Voor 2022 pakken we daarmee alle 410 stations in Nederland aan. In Zuid-Holland besparen we inmiddels op de stations Dordrecht Stadspolder, Arkel, Bodegraven en Gouda Goverwelle energie dankzij ledlampen en dankzij het dimmen van verlichting in de stille uren. In de rest van 2018 staan hiervoor nog tientallen stations op de lijst." aldus ProRail.

Uiteindelijk wil Prorail in 2030 al haar energie zelf opwekken. Dit willen ze gaan realiseren door zoveel mogelijk stationsdaken, fietsenstallingen, perronoverkappingen en geluidsschermen te voorzien van zonnepanelen. Momenteel loopt er in Zuidbroek al een proef met zonnepanelen op een abri, welke gelijk staat voor een jaarvermogen van een eenpersoons huishouden.


Foto: Treinenweb

Bron: ProRail