ProRail gaat vaker surveilleren bij spoor Winsum

Spoorbeheerder ProRail heeft aangekondigd dat zij de komende tijd extra controles gaan uitvoeren rondom het spoor in Winsum. Daar lopen regelmatig mensen over of langs het spoor, wat voor gevaarlijke situaties zorgt.

Bij de spoorbeheerder zijn klachten van omwonenden binnen gekomen. Die laten weten dat met name de spoorbrug bij de Trekweg naar Onderdendam door voetgangers en fietsers wordt gebruikt. Dit is geen officieel fiets- of voetpad, en is alleen voor bevoegd spoorpersoneel bedoeld. Volgens een woordvoerder van ProRail is deze route voor passanten 'gevaarlijk en hinderlijk'. Naast dat het gevaarlijk is moeten treinen hierdoor met aangepaste snelheid rijden, wat vertraging kan opleveren.

Meer maatregelen

De afgelopen jaren heeft de spoorbeheerder geïnvesteerd in extra hekwerk, struikelmatten en natuurlijke barrières zoals sloten en bebossing om het spoor nog beter af te sluiten tegen onbevoegden. Met 7.000 kilometer aan spoor is het onmogelijk om dit geheel af te sluiten, want hulpdiensten en onderhoudsmonteurs moeten ook snel op het spoor kunnen komen tijdens incidenten. De hekwerken worden ook ingezet tegen koperdiefstal en suïcides. Eind november vorig jaar stond er ruim 2.300 kilometer aan hekwerk langs het spoor, meldde ProRail destijds.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps