15 juni: Dag van de schoonmaker

Vandaag is het de 'Dag van de Schoonmaker'. Voor de reizigers is het belangrijk werk wat zij doen, want dankzij hen zitten reizigers weer in een frisse trein en lopen ze weer door een schoon station. De NS is trots op hun werk en daar willen ze op deze dag zeker bij stilstaan.

Dag in, dag uit werken er 1800 schoonmakers bij de NS om de treinen, stations, werkplaatsen en kantoren schoon te maken. Zij legen elke dag ruim 525.000 prullenbakken, maken ze 1350 toiletten schoon en houden ze 600 treinen schoon.

Ook reizigers hebben voorgaande jaren laten zien zich bewust te zijn van deze dag en steken net iets vaker hun duim omhoog. "Voor onze schoonmakers die dagelijks 200.000 kranten uit de trein halen, zorgen voor een goed uitzicht door wekelijks 180.000 ramen schoon te maken en per jaar 1000 kilo kauwgom te verwijderen, is het een dag als ieder ander met een goud randje.", zegt een woordvoerder van de NS.

"We vragen conducteurs, machinisten en andere NS-medewerkers om vandaag extra stil te staan bij het werk van hun collega’s. Dat kan heel simpel door hen te bedanken voor de schone trein via de treinomroep of een schouderklopje te geven op het station." Ook laten een aantal schoonmakers in een video op de website van de NS weten dat ze ook graag complimenten van reizigers zien. Zo kan het bijvoorbeeld een leuk idee zijn om een selfie met de schoonmakers te makien, en deze te delen op de sociale media met de hashtag #schoonNS.

Foto: NS
Foto: NS

Bron: NS