Trein gekanteld na ontsporing in BelgiŽ

Vanmorgen rond 10.35 uur is er er hoogte van het station van Neufvilles bij het Belgische Zinnik een passagierstrein ontspoord. De trein is door onbekende oorzaak gekanteld en ligt naast het spoor. De machinist was de enige die aanwezig was in de trein en zou niet zwaargewond zijn.

Het treinverkeer is gestremd tussen Zinnik en Jurbeke. De ravage is enorm, en meerde wagons van de trein zouden gekanteld zijn. Ook de infrastructuur is zwaar beschadigd. Voor reizigers is er alternatief busvervoer ingezet en wordt gekeken of treinen op dit traject omgeleid kunnen worden.

Ontsporing

Volgens infrastructuurbeheerder Infrabel ontspoorde de trein "op een zijspoor van het station". De machinist van de trein is door de hulpdiensten voor een controle naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens Infrabel is de schade aanzienlijk. Een van de twee treinstellen, die elk uit drie wagons bestaan, is omgekanteld en in een lagergelegen veld naast het spoor terecht gekomen. "De palen van de bovenleiding zijn geraakt, waardoor de bovenleiding naar beneden is gekomen", aldus de spoorbeheerder die verwacht dat de berging van de trein en het herstel van het spoor nog wel enkele dagen zal duren.

"Lege treinen nemen soms aan lage snelheid een zijspoor om te zorgen dat die sporen gebruikt worden en te vermijden dat ze verroesten (roestrijden, red.)”, zegt een woordvoerder van Infrabel. “Het ongeluk is gebeurd toen de trein het zijspoor opreed. De oorzaak is nog onbekend, en een onderzoek moet de oorzaak aan gaan wijzen.

Impact

Het ongeval heeft vooral een impact op het treinverkeer tussen Bergen en Brussels Airport-Zaventem en tussen Quiévrain en Luik-Guillemins.Mogelijk zullen de treinen omgeleid worden via Ecaussinnes.