Vanaf 2024 mogelijk sneltrein Arnhem en Doetinchem

Een sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem is kansrijk als het spoor tussen Didam en Doetinchem de Huet wordt verdubbeld. Dat meldt de provincie Gelderland op basis van een eerste onderzoek. De provincie gaat de haalbaarheid van de sneltrein nader onderzoeken.

Als de sneltrein er komt, dan is dat op z’n vroegst in 2024. De snelle trein moet dan 13 tot 20 minuten sneller zijn dan de bestaande stoptrein. Het idee is dat de trein alleen in de spits gaat rijden, en na Doetinchem door rijdt als reguliere stoptrein naar Winterswijk. Als het plan doorgaat stijgt het aantal treinen tussen Arnhem en Doetinchem naar 5 treinen per uur. Het aantal treinen tussen Doetinchem en Winterswijk wijzigt niet. Wel krijgen die reizigers in de spits een snellere verbinding met Arnhem.

Om de sneltrein mogelijk te maken moet het spoor tussen Didam en Doetinchem de Huet verdubbeld worden. De aanleg kost naar schatting tussen de 63 en 80 miljoen euro. De kosten voor het verbeteren van de veiligheid van overwegen en een mogelijke tunnel in de Europaweg in Doetinchem komen hier nog bij. "Daarom moeten we samen met alle partijen eerst meer onderzoek doen. We bekijken ook of de winst voor de reizigers en de regio opweegt tegen de kosten", laat de provincie weten.

Tussen Arnhem en Doetinchem rijden op dit moment vier treinen per uur: twee van Breng, en twee van Arriva.

Foto: Rob Dammers (Flickr; Creative Commons)
Twee treinen van Arriva en Breng op station Westervoort.
Foto: Rob Dammers (Flickr; Creative Commons)

Bron: Treinreiziger