Rechtbank spreekt drie vonnissen uit vanwege fraude

De rechtbank in Den Haag heeft afgelopen woensdag drie vonnissen gewezen waarin diverse personen zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan de NS.

Twee van de gedaagde partijen zijn veroordeeld vanwege fraude. Zij hadden in de periode van 2012 tot en met 2017 een aantal vennootschappen opgericht waarbij er sprake was van een bestuur. Terwijl deze maar kort stonden ingeschreven in het handelsregister zouden ze bij NS Reizigers een contract hebben afgesloten voor het gebruik van NS Businesscards. Zou zouden er voor 90 personen een dergelijke kaart zijn aangevraagd waarvan de gemaakte reizen nooit betaald zijn. Hierbij is de NS ongeveer voor 190.000 euro benadeeld in deze fraudezaak.

De rechtbank heeft ook een derde persoon veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Volgens de NS was diegene betrokken bij het aanschaffen en verkopen van de NS Business Cards aan gebruikers. Hij kwam niet opdagen tijdens de procedure die was gespannen.

Een derde uitgesproken vonnis was uitgesproken over diverse gebruikers van de NS Business Cards die veroordeeld zijn het betalen van schadevergoeding aan de NS, variërend van € 1.200 tot € 5.600 schadevergoeding. Deze personen waren niet in dienst van de organisaties die gebruikt werden om de kaarten aan te vragen. Volgens de rechtbank hadden zij moeten informeren of de situatie wel legitiem was, en niet malafide.

Eén persoonhad wel vooraf onderzoek gedaan, en kreeg een verminder boete bedrag en hoeft aan de NS slechts € 200 te betalen.

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere