Bussen rijden zaterdag niet vanwege staking, meeste treinen rijden wel

De vakbonden roepen buschauffeurs op om zaterdag 19 mei het werk neer te leggen in Brabant (Bravo), Zeeland (Connexxion) en op de Veluwe (Syntus/Keolis). Vanwege de eindexamens is er de komende twee weken geen staking op werkdagen. De meeste regionale treinen zullen naar verwachting gewoon gaan rijden.

In Brabant rijden zowel bussen van Hermes als Arriva onder de naam Bravo. De vakbonden roepen bij beide vervoerders op zaterdag het werk neer te leggen. Het wordt de tweede regionale staking. Reizigers met een abonnement die door de staking niet kunnen reizen, kunnen bij een staking van meer dan 24 uur een deel van een abonnement terug krijgen. Connexxion heeft eerder aangegeven de huidige acties te zien als één en dezelfde staking als de staking van 30 april en 1 mei. "Je zou kunnen zeggen dat het gaat om één staking die meerdere dagen duurt (..), ook al zit er een week tussen. Het gaat immers om hetzelfde doel" legde Connexxion woordvoerder Gjalt Rameijer uit tijdens de vorige regionale staking.

FNV benadrukt dat er tijdens de eindexamens niet doordeweeks gestaakt wordt. Paula Verhoef, bestuurder FNV: "Dit is een belangrijke week voor al die middelbare scholieren die dit jaar examen doen. Dat is al spannend genoeg! Ze moeten er van op aan kunnen dat ze op tijd op school kunnen zijn, zonder problemen. Werknemers in het openbaar vervoer weten als geen ander hoe werkdruk aanvoelt. Daarom willen ze de examenkandidaten niet extra onder druk zetten. Vandaar dat de chauffeurs nu voor een staking in het weekend hebben gekozen."

Wat de impact zaterdag 19 mei zal zijn, is niet duidelijk. Arriva koos er bij eerdere stakingen voor om alle bussen binnen te houden. Connexxion (waaronder ook Hermes valt), probeert juist zoveel mogelijk ritten gewoon uit te voeren. In het verleden organiseerden FNV ook publieksvriendelijke acties, bijvoorbeeld gratis vervoer.  “Toen heeft de rechter bepaald dat wij een boete moesten betalen aan de vervoerders”, vertelde FNV woordvoerder Ron Sinnige eerder aan Treinreiziger.nl.

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes

Bron: Treinreiziger.nl