Alstom wint Greentec mobiliteits-award voor waterstoftrein

De waterstof-trein Coradia iLint van Alstom heeft de GreenTec Award 2018 gewonnen in de categorie Mobiliteit. Afgelopen week werd het certificaat officieel aan Alstom gepresenteerd op hun werkplaats in in het Duitse Salzgitter.

"We zijn erg blij met het winnen van deze prijs. Met de Coradia iLint is Alstom de eerste spoorwegfabrikant ter wereld die volledig emissievrije technologie produceert die gereed is voor serieproductie, "aldus Jörg Nikutta, Managing Director van Alstom in Duitsland en Oostenrijk. "Inderdaad, we hebben meer bereikt dan dit: een innovatief mobiliteitsconcept dat duurzaam en concurrerend is en dat niet alleen de treinen en service omvat, maar ook de infrastructuur die nodig is om hen van brandstof te voorzien."

Emissievrije trein

De Coradia iLint is een volledig emissievrije trein die regionaal kan worden ingezet en voortgeborduurd is op het huidige LINT-concept. De trein is een alternatief voor dieseltreinstellen voor gebruik op niet-geëlektrificeerde spoorlijnen, die momenteel meer dan 40 procent van het spoorwegnet in Duitsland voorzien. De Coradia iLint wordt aangedreven door een brandstofcel waarin waterstof wordt omgezet in elektrische energie en stoot alleen stoom- en watercondensaat uit. De trein zal in 2018 op de route Cuxhaven-Bremervörde gaan rijden.

Certificaat

In aanwezigheid van GreenTec Awards-initiatiefnemer Sven Krüger hebben juryleden professor Tim Hosenfeldt, hoofd van het Center for Innovation of Schaeffler, en Dr. Joachim Damasky, Managing Director van de Duitse vereniging voor de automobielindustrie, het GreenTec Award-certificaat overgedragen aan Alstom. Ook aanwezig op de prijsuitreiking in Salzgitter waren vertegenwoordigers van TÜV NORD en NOW (nationale organisatie waterstof en brandstofceltechnologie) als partners van de GreenTec Awards.

"Waterstoftechnologie toont nieuwe manieren voor CO2-vrije mobiliteit in een duurzame en niet-gefossiliseerde energieketen, vooral op gebieden zoals spoorwegtechniek en zwaar vrachtvervoer. Alstom brengt dit op indrukwekkende wijze in de praktijk met de waterstoftrein Coradia iLint, "zei professor Hosenfeldt.

"Onze sector is op weg naar oplossingen voor duurzame mobiliteit." Het voorbeeld van Coradia iLint toont aan dat onze mogelijkheden talrijk zijn! "Merkte Dr. Damasky op.

"Brandstofcellen zijn een veelbelovende technologie voor de verdere ontwikkeling van alternatieve aandrijfsystemen op het gebied van railtechnologie Alstom's Coradia iLint-project is geschikt voor toekomstgerichte, groene mobiliteit", voegde Silvio Konrad, Managing Director bij TÜV NORD Systems toe.

Foto: Alstom
Foto: Alstom