ProRail opent nieuwe fietsenstalling Amsterdam Zuid

Treinreizigers hebben er weer 3.750 fietsstallingsplaatsen bij op de Zuidas bij Amsterdam. In de ondergrondse, spiksplinternieuwe Strawinskystalling, die vandaag in gebruik is genomen. ProRail is verantwoordelijk geweest voor de bouw ervan.

Momenteel is station Amsterdam Zuid het snelst groeiende station van Nederland. Met de komst van de Noord/Zuidlijn zal het aantal reizigers dat via station Amsterdam Zuid van en naar Amsterdam reist enorm groeien. In 2030 zal het aantal dagelijkse reizigers dat gebruik maakt van station Amsterdam Zuid zijn gestegen van 100.000 naar 250.000. En daarmee ook het aantal fietsers in het gebied. Want bijna de helft van de treinreizigers komt met de fiets naar het station. Ruimte voor fietsers staat dan ook hoog op de agenda.

Bijna 10.000 fietsenparkeerplekken op de Zuidas

De fietsparkeergarage Strawinskylaan is de derde ondergrondse fietsparkeergarage bij station Amsterdam Zuid, na die onder het Gustav Mahlerplein (3.000 plaatsen) en onder het Zuidplein (2.500 plaatsen). Vanaf afgelopen maandag kunnen reizigers 24 uur per dag gebruik maken van de nieuwe stalling die voor 20 procent door ProRail gefinanciëerd is.

Meer fietsplekken

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale overheden en NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het programma Ruimte voor de Fiets geeft uitvoering aan het Actieplan Fietsparkeren bij stations. Sinds 2000 zijn er landelijk 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 475.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar 650.000 - 700.000 in 2030.

Foto: ProRail
Foto: ProRail

Bron: ProRail