Enorme drukte op Schiphol vanwege stroomstoring

Als gevolg van een grote stroomstoring die zich voordeed in en rond Amsterdam in de nacht van zaterdag op zondag, is de luchthaven Schiphol enkele uren gesloten geweest, en is het vliegverkeer zwaar gehinderd. Rond 6.30 uur ging de luchthaven weer open en werden passagiers weer toegelaten. Ook treinverkeer heeft last gehad van de verstoring.

Nadat Schiphol vanmorgen weer open ging werd ook het openbaar vervoer naar Schiphol weer op gang gebracht, wat ook enige tijd gestremd was. Het vliegvekeer levert nog steeds hinder op.

Wel zijn volgens reizigers nog veel toegangswegen naar Schiphol overvol. Zo staan er behoorlijke files op de A4, omdat ook de afritten naar de luchthaven enige tijd afgesloten waren. Dit leverde gevaarlijke situaties op omdat sommige mensen op de snelweg werd afgezet.

Volgens de Verkeersinformatiedienst van Rijkswaterstaat zijn de afritten inmiddels weer open.

Stroomstoring

De grote stroomstoring houdt verband met de problemen van het netbeheer in Amsterdam. De storing begon rond 0.45 uur en is ontstaan door het uitvallen van twee hoogspanningsverbindingen rond de Bijlmer. Schiphol zelf kreeg te maken met een spanningsdip waardoor de systemen kortstondig zouden zijn uitgevallen.

Volgens Tennet zouden er in  Amsterdam zo'n 38.000 huishoudens geen stroom hebben. Momenteel zijn monteurs daar bezig om de stroomstoring te verhelpen. Tennet zelf is bezig met een groot onderzoek.

Ook was Treinenweb in de nacht van zaterdag op zondag enkele uren onbereikbaar. Het is onduidelijk of er een samenhang met de verstoring in Amsterdam is.

Archieffoto: Shirley de Jong
Archieffoto: Shirley de Jong