Extra lange treinen tijdens Koningsdag en -nacht

Op donderdagavond 26 april en vrijdag 27 april zet de NS weer de Oranje-dienstregeling in. Op Koningsdag en Koningsnacht rijden er op een aantal drukke trajecten extra en langere treinen om de reizigers naar hun bestemming te vervoeren.

Dit kan betekenen dat treinen op andere tijden rijden of van andere perrons vertrekken en/of een andere eindbestemming hebben. In bepaalde gevallen is een extra overstap onvermijdelijk. Ook zullen enkele stations gesloten zijn om de doorstroom van feestende mensen te kunnen bevorderen.

IC Brussel

Ook de dienstregeling van IC Brussel is op Koningsdag aangepast vanwege werkzaamheden. De trein zal niet in Amsterdam stoppen. Reizigers richting Brussel wordt verzocht om de reguliere trein naar Rotterdam te nemen, en daar op de IC Brussel over te stappen.

Oranje-retour

De Ns heeft speciaal voor de feestgangers online het Oranje-retour te koop. Hiermee reis je op Koningsdag met 20% korting naar jouw Koningsdagbestemming. Je kunt tot en met 27 april 14.00 uur online het Oranje-retour kopen. Actiekaarten zijn op deze dag niet geldig in de treinen.

OV-Chipkaart

De NS raadt reizigers aan om vooraf voldoende saldo op zijn of haar chipkaart te laden. Dit omdat er een drukte bij de kaartautomaten op de stations wordt verwacht.  natuurlijk kunnen ov-chipkaart houders ook 'automatisch opladen' aanzetten. Ook bestanade reisproducten van de NS zijn die dag gewoon geldig. Weekend Vrij is deze dag gewoon geldig gezien het om een feestdag gaat.

Reizen van en naar Schiphol

Reizigers die naar Schiphol vertrekken wordt aangeraden tenminste een half uur extra reistijd in te plannen vanwege de drukte in de treinen en de stations. Reizigers die een vlucht moeten halen en in Amsterdam verblijven kunnen ook vanaf een van de omliggende Amsterdamse stations reizen.

Gesloten stations

De twee stations Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zullen op deze dag gesloten zijn in verband met de drukte en de festivals. Station Amsterdam RAI is gesloten voor trein en metro, reizen kan via station Amsterdam Zuid. Op last van de politie is station Amsterdam Sciencepark gesloten, reizen kan via station Amsterdam Amstel.

Intercity direct

De Intercity Direct rijdt op Koningsdag gewoon vanaf Amsterdam Centraal via Rotterdam Centraal naar Breda en vice versa. Reizigers tussen Schiphol - Rotterdam (v.v.) reizen met toeslag.

Internationale treinen

Alle internationale treinen rijden dit jaar ook op Koningsdag gewoon vanaf en naar Amsterdam Centraal met uitzondering van de Intercity Brussel en de Eurostar. IC Brussel rijdt op Koningsdag tussen Den Haag Centraal en Brussel v.v. behalve de eerste twee treinen naar Brussel en de laatste twee treinen uit Brussel. Deze rijden wel vanaf en naar Amsterdam Centraal. De eerste Eurostar uit België rijdt niet verder dan Rotterdam Centraal.

Reizigers die gaan reizen met een internationale trein wordt verzocht om tenminste een half uur eerder te vertrekken. In de steden, treinen en stations kan het namelijk erg druk zijn.

Maatregelen

Om de sfeer en de veiligheid tijdens de reis te waarborgen, is het tijdens Koningsnacht en Koningsdag in het hele land niet toegestaan om alcohol op het station of in de trein mee te nemen. Dit geldt van donderdagavond 26 april 19:00 uur tot zaterdagochtend 28 april 7:00 uur. De winkels op het station zullen dan ook geen alcoholhoudende dranken verkopen.

Ook zullen voor de veiligheid van de reizigers op sommige stations de bagagekluizen en -depots tijdens Koningsnacht en Koningsdag worden gesloten. Het gaat om stations in de buurt van grote evenementen.

Op station Amsterdam Amstel, Amsterdam Centraal, Alkmaar, Haarlem, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Breda, Groningen en Amersfoort zijn de bagagekluizen gesloten van donderdagavond 26 april 19:00 uur tot zaterdagochtend 28 april 7:00 uur. Op station Utrecht Centraal sluiten de bagagekluizen al op woensdagavond 25 april om 19:30 uur.

Reisplanner

De reisplanner is momenteel al voorzien van de speciale Oranje-dienstregeling. Reizigers wordt verzocht om voorafgaand van hun vertrek de reisplanner te controleren.


Koningsdag in Amsterdam
Archieffoto: Michela Simoncini

Bron: NS