Startschot gegeven voor verbouwing station Zaandam

Menig reiziger is de typische Zaanse geveltjes bij het station van Zaandam wel eens opgevallen. Vanaf eind volgend jaar zal dit element nog verder zichtbaar zijn bij het station. Het station zal de komende periode een metamorfose ondergaan zodat het volledig op de Zaanse gevels aansluit, en ook zal het station beter toegankelijk worden voor de reizigers.

Vanaf vandaag is door Gemeente Zaanstad, NS Stations en ProRail het startschot gegeven voor de vernieuwing. Het stationsgebouw zal worden aangepast om een nieuwe entree te bieden, en toekomstbestendiger te zijn vanwege het stijgende aantal reizigers die in de richtingen van Alkmaar, Amsterdam en Enkhuizen rijden. De groeiende stad waarbij er meer woningen worden gerealiseerd is de aanleiding van de verbouwing.

Passende Zaanse stijl

De nieuwe spooroverbouwing wordt gerealiseerd in stijl van de Zaanse Schans en verbetert de toegang van Zaanstad. De spooroverbouwing is hierin van groot belang als oost-west verbinding in de stad. De traverse over de sporen krijgt nieuwe winkels en een opknapbeurt, evenals de stationshal.Ookz al er een fietsenstalling worden geraliseerd voor 1.300 fietsen.

In het najaar van 2019 moet het vernieuwde station gereed zijn, en is Zaandam er een comleet icoon rijker bij.

Afbeelding: ProRail

Afbeelding: ProRail
Afbeeldingen: ProRail

Bron: ProRail