Spoorlijn Alphen-Gouda getroffen door blikseminslagen

Tussen Alphen en Gouda rijden sinds gisterochtend geen of minder treinen als gevolg van blikseminslag. Hierdoor zijn diverse onderdelen van het spoor kapot gegaan. ProRail heeft monteurs en experts uit het hele land opgetrommeld en die zijn al sinds gisterochtend met man en macht aan het werk om verschillende complexe storingen te herstellen.

Onweersbuien die over het spoor trekken kunnen het spoor stevig ontregelen, zoals eergisteren tussen Alphen en Gouda. Het Nederlandse spoor heeft zo'n 100.000 keer per jaar te maken met blikseminslag. Meestal zorgen bliksemafleiders dat de treinen gewoon kunnen blijven rijden, echter zijn deze in sommige gevallenniet toereikend om het natuurlijke spanningsvolle geweld tegen te gaan.

Momenteel meldt de NS dat er een complexe overwegstoring is waardoor er geen treinen kunnen rijden. Deze zou omstreeks 20:00 weer verholpen moeten zijn. In de tussentijd rijden er stopbussen tussen Alphen a/d Rijn, Boskoop, Boskoop Snijdelwijk, Waddinxveen, Waddinxveen Triangel en Gouda

Aanpak

ProRail meldt in een nieuwsbericht dat de reparatie vaak veel tijd kost omdat monteurs alles moeten doormeten en onderdeel voor onderdeel moeten checken op schade. "Daarom laten wij veel systemen dubbel draaien en zorgen we dat apparatuur maar een klein gebied bedient." Dat verkleint de kans op omvangrijke verstoringen. Na dergelijke inslagen houdt de storingsdienst van ProRail het spoor de dagen erna nauwlettend in de gaten.

Foto: Treinenweb
De R-NET trein op station Alphen a/d Rijn 
(Foto: Treinenweb)

Bron: ProRail