Man die dreiging in IC Berlijn deed was onder invloed

De man die eind december vorig jaar een bommelding meldde in de IC Berlijn zou onder de invloed zijn geweest van drugs. De trein strandde in Oldenzaal waar deze uit veiligheidsoverwegingen werd ontruimd. Hij wou zijn vriendin tegenhouden door te melden dat zij een aanslag wou plegen. In een dreigbrief op het perron zou hebben gestaan dat 'zij 'iedereen in Europa zou willen vernietigen'.

Uit onderzoek van de jusitie is gebleken wat het motief was van de terreurmelding. Ook zou de persoon die avond ervoor onder invloed geweest van drugs waardoor hij zijn daad niet meer kon herinneren.

De advocaat van de verdachte zegt dat de autoriteiten buitenproportioneel hebben gereageerd op de melding van de man. Hij sprak zeer warrig moeilijk verstaanbaar Engels. "Dat de autoriteiten op deze manier hebben gereageerd is de keus van de instanties, dit was niet de bedoeling van verdachte".

De officier van justitie eist 10.000 euro boete en vier maanden cel, en heeft besloten dat de verdachte het boetebedrag tevens moet storten in het Fonds voor Geweldsmisdrijven.

Inmiddels is de man in Malta, waar hij de uiteindelijke uitspraak afwacht. Ook zou zijn nog steeds samen met zijn vriendin zijn.

Foto: Rob Dammers (Flickr;CC)
Archieffoto: Rob Dammers (Flickr; CC)