Trein met duizenden reizigers slaat op hol in India

Een Indiase trein met meer dan duizend passagiers is zondag over een afstand van ruim tien kilometer op hol geslagen. Het voertuig met 22 coupés waar geen locomotief van aanwezig was kwam uiteindelijk tot stilstand doordat er rotsblokken op de rails waren geplaatst.

De trein zou door spoorpersoneel zijn losgekoppeld van de locmotief, waarna de trein uit zichzelf van de heuvel is gaan rollen. Wonderwel vielen er geen gewonden, maar kregen duizenden passagiers wel de schrik van hun leven. Op videobeelden is te zien hoe passagiers op het station in de trein om hulp roepen, en hoe incident door anderen met smartphones werd gefilmd.

Het incident vond plaats in de deelstaat Odisha, in het oosten van India. Het spoorbedrijf heeft inmiddels zeven spoorwegmedewerkers geschorst omdat zij niet de verplichte veiligheidsmaatregelen in acht hadden genomen. Ook het ministerie van transport spreekt van een "afgrijselijk voorval" en heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Het spoornetwerk van India staat bekend als onveilig en overvol. Elke dag reizen meer dan 22 miljoen passagiers met de trein. In een rapport uit de overheid uit 2012 wordt gesproken over zo’n 15.000 oden per jaar bij treinongelukken.

Foto: Shan.H.Fernandes
Een trein in India. (Foto: Shan.H.Fernandes)