Zweedse Västtrafik bevestigt order voor nieuwe treinen

De Zweedse spoorvervoerder Västtrafik heeft officieel bekendgemaakt dat Bombardier nieuwe snelle passagierstreinen voor de regio Västra Götaland zal leveren. Voor een bedrag van 3,8 miljard Zweedse Kronen (368 miljoen euro) wordt een vaste order geplaatst voor 40 treinstellen.

Västtrafik heeft de aanbesteding voltooid en is verantwoordelijk voor de treinen, terwijl de regio Västra Götaland verantwoordelijk is voor de financiering. Al eerder maakten ze vorige maand al bekend dat ze nieuwe treinen hadden besteld, echter waren de details omtrent de bestelling nog niet bekend.

Nieuwe treinen

De eerste trein zal in 2021 in dienst zal treden, en er is een optie voor nog eens 60 extra treinen. De treinen zijn elektrisch, deels laagvloers en geschikt voor een maximale snelheid van 200 kilometer per uur. De bouw ervan zal in Duitsland bij Bombardier plaatsvinden waarbij er sprake is van een totaal nieuw ontworpen model. Tevens zal de trein gebouwd en getest worden voor goede werking in de barre winterse omstandigheden van Zweden.

Comfort

De stellen zullen driedelig en enkeldeks worden en 270 zitplaatsen per trein bieden. Voor het comfort zullen de de treinen beschikken over routeinformatie schermen, wifi en grote multifunctionele ruimtes voor rolstoelen, kinderwagens en fietsen.

De nieuwe stellen zullen de oudere treinsoorten in de vloot van Västtrafik vervangen, waarbij er uiteindelijk een grotere treinenvloot voor de vervoerder aanwezig zal zijn. Dit is nodig om het doel van Västra Götaland te bereiken: tot 2035 uitbreiden tot 130.000 reizigers per dag.

Afbeelding: Bombardier
Afbeelding: Bombardier