VVD Friesland: "Opnieuw kijken naar snelle trein via Drachten"

Als het aan het Friese VVD-Statenlid Durk Pool ligt, moet er opnieuw gekeken worden naar de toekomstige snelle spoorverbinding tussen Groningen, Drachten, Emmeloord en Lelystad.

Dit zei Pool afgelopen zaterdag tijdens een conferentie van de VVD over mobiliteit in Drachten, meldt Omrop Fryslân. Pool sprak niet over de Zuiderzeelijn, de oude naam van het spoor naar Drachten, maar over de Lelylijn. Volgens hem is de naam Zuiderzeelijn' besmet geraakt omdat die in het verleden afgeschreven is door de landelijke politiek.

Bij de bijeenskomst was ook ProRail-topman Pier Eringa aanwezig. Hij heeft tijdens de bijeenkomst gepleit voor 'stevige investeringen' in het spoor tussen De Randstad, Groningen, Friesland en Drenthe. Hij is van mening dat Noord-Nederland op forensafstand moet worden worden gebracht, zodat het nog makkelijker voor de reizigers kan worden om in de Randstad te werken, waarbij de reisduur naar het Noorden van het land aanzienlijk korter zou worden. Al eerder sprak de topman de ambitie uit over een non-stop verbinding tussen de Randstad en Groningen, maar volgens Staatssecretaris van Veldhoven zou dit niet rendabel zijn.

Tijdens de bijeenkomst bleek fractievoorzitter Mirjam Wulfse van de VVD Groningen niet onder de indruk van de ideen van Pool :'De bedoeling van deze bijeenkomst is om alle mogelijkheden op het gebied van mobiliteit op een rijtje te zetten. Een nieuwe spoorverbinding aanleggen is erg duur en mogelijk over twintig jaar achterhaald. Misschien reizen wij tegen die tijd wel met een hyperloop-vacuümverbinding naar de Randstad.'

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb