Golf van stakingen hindert spoor Frankrijk

Vanaf vandaag begint er een golf van stakingen in Frankrijk, waarbij ook de spoorsector hier door geraakt zal worden. Volgens de vakbonden zal er meerdere malen per week worden gestaakt en worden er bij het spoor per maand 12 dagen gestaakt tot eind juni.

De Franse media meldt dat op deze eerste stakingsdag een groot deel van het binnenlandse treinverkeer stilligt. Tussen de helft en twee derde van het spoorwegpersoneel zou het werk neerleggen uit protest tegen hervormingen van de regering van president Emmanuel Macron en premier Edouard Philippe. Zij willen de SNCF hervormen en daarbij meteen de speciale voorrechten van spoorwegpersoneel afschaffen, waarmee de schuldenlast waar het bedrijf al vele jaren lang gebukt onder gaat, zou moeten worden verminderd.

Ook bij luchtvaartmaatschappij Air France wordt gestaakt om looneisen kracht bij te zetten, maar de onderneming verwacht dat meer dan twee derde van de vluchten wordt uitgevoerd ondanks de staking.

Reisadvies

NS International meldt dat er op de volgende dagen gestaakt zal worden:

  • dinsdag april 3 en woensdag 4 april
  • zondag 8 april en maandag 9 april
  • vrijdag 13 april en zaterdag 14 april
  • woensdag 18 april en donderdag 19 april
  • maandag 23 april en dinsdag 24 april
  • zaterdag 28 april en zondag 29 april

Reizigers met de Thalys, Eurostar en TGV kunnen mogelijk hinder ondervinden. NS International adviseert reizigers om van te voren op deze pagina te kijken. De Eurostar van Londen naar Amsterdam

De eerste officiële Eurostar van Londen St. Pancras (9114) naar Amsterdam (08:31 - 13:12) zal volgens planning wel rijden.

Foto: Delft Trains
Foto: Delft Trains