Hilversum 'flitst' rood-licht negeerders bij overwegen

Vanaf vandaag heeft ProRail in Hilversum speciale flitspalen aangezet die rood-rijders bij twee  overwegen zullen 'flitsen'. Hiermee wil de spoorwegvervoerder aanrijdingen en dus levensgevaarlijke situaties op overweg voorkomen. Bestuurders van motorvoertuigen die het rode licht negeren zullen een bekeuring op de mat krijgen.

De gemeente is daarmee de eerste in Nederland. Al eerder werd er door de spoorbeheerder al proefgedraaid met het nieuwe systeem. Deze zal aan de hand van het kenteken de bestuurder laten bekeuren. ProRail geeft wel aan dat de eerst maand enkel waarschuwingen worden verstuurd. "Vanaf 29 april gaan er echte boetes op de mat vallen". Deze zullen dan 230 euro zijn voor automobilisten, en 160 euro voor brommers- of scooterrijders.

Voetgangers zullen niet door het systeem worden 'geflitst', maar kunnen wel een bekeuring krijgen als een bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) hen opmerkt. Volgens ProRail kunnen zij zowel in uniform als in burger vroegere overstekers beboeten met 90 euro.

Volgens de spoorbeheerder zijn er landelijk maandelijks 370 bijna-aanrijdingen. Treinen moeten dan een noodstop maken. Dertig keer was er vorig jaar een echte aanrijding, er vielen toen vijf dodelijke slachtoffers."

Uiteindelijk wil ProRail met andere gemeenten in gesprek om deze flitscamera ook op andere overwegen te plaatsen.

Foto: Google Maps
De overweg aan de Schoolstraat in Hilversum, waar geregeld mensen bekeurd worden vanwege het negeren van het rode licht. (Foto: Google Maps)