Transportmuseum Transit-Oost opent vanaf 14 april hun deuren

Op vrijdag 6 april wordt de nieuwe museumwerkplaats van de stichting Transit Oost, in Winterswijk, officieel geopend, vanaf 14 april is publiek welkom in het museum. De afgelopen jaren hebben de vrijwilligers van de stichting zich ingezet om een nieuw onderkomen te realiseren voor een unieke collectie over het openbaar vervoer in de Achterhoek. 

In het museumgedeelte worden bezoekers meegenomen naar de tijd van de textielindustrie, het kolenvervoer en het vroegere openbaar vervoer in Oost-Nederland en in het bijzonder in de Achterhoek. Tijdens de expositie wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk de spoorwegen waren op nationaal en internationaal niveau maar zeker ook voor de ontwikkeling van de streek en vooral het dorp Winterswijk.

Inrichting

Bij de inrichting is bijzondere aandacht besteed aan de jeugdige bezoeker. Deze kan en mag op diverse onderdelen letterlijk de handen uit de mouwen steken en een hoop moois zien, zoals de modelbaan van Winterswijkse spooremplacement waarmee het in 1983 allemaal begonnen.

Ook heeft de stichting Transit Oost de beschikking ook over een uitgebreid archief met foto’s documentatie en attributen, waarvan slechts een gedeelte wordt getoond, maar die een belangrijke bron vormt voor wisselende exposities om ook in de toekomst de museumwerkplaats voor het publiek aantrekkeljk te houden.

Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de museumwerkplaats. Hier is een collectie mobiel erfgoed te bewonderen welke een goed beeld hoe het openbaar vervoer op de weg zich heeft ontwikkeld. Van de eerste T-Ford bus uit 1923 van de Geldersche Tramwegen (GTW) tot de laatste bus van de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM), die nog tot eind jaren ’90 dienst deed. Ook is er een dieseltreinstel DE2, ook wel bekend als de “Blauwe Engel” te bewonderen. Deze treinen werden in de jaren ’50 door de Nederlandse Spoorwegen in dienst genomen en hebben tot in de jaren ’90 in de Achterhoek gereden. Een rangeerlocomotief met de naam 'Sik' is er ook te vinden.

Samenwerking

De museumwerkplaats is tot stand gekomen dankzij financiële steun van de provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk. De inrichting van het museum is mogelijk gemaakt door bijdragen uit de volgende fondsen: het VSB-fonds,  het Roelvinkfonds, het ANWB-fonds, het fonds Ziekenzorg en het Henk van Ommen-fonds. Maar ook door bijdragen van particulieren via de bielzenactie, door donaties en schenkingen van documenten en voorwerpen. Ook het bedrijfsleven leverde bijdragen o.a. via kortingen en gratis geleverde diensten.

Voor het in stand houden van de museumwerkplaats is het van belang, dat de exploitatielasten kunnen worden gedekt door inkomsten. Cruciaal zijn de opbrengsten uit de verhuur van één spoor in de werkplaats aan vervoersbedrijven. Met Arriva konden werd een contract voor de komende jaren sluiten. Ook andere vervoerders kunnen van deze voorziening gebruik maken en dat is inmiddels ook al gebeurd. Tevens geeft de aanwezigheid van commerciële vervoerders met modern materieel een bijzondere, wellicht unieke dimensie aan de museum-werkplaats.

'Transit' - Oost

De term “Transit” in de naam van de stichting duidt op verbinding. Binnen de museumwerkplaats zijn er verschillende groepen met elkaar verbonden: overheden, bedrijven, scholen, de Sociale Dienst, het Winterswijkse verenigings-leven en onze vrijwilligers. Maar het verwijst ook naar grensoverschrijdende verbindingen. Zoals ook de samenwerking die Transit Oost onderhoudt met organisaties aan de andere zijde van de grens.

Opening

Het museum wordt op vrijdag 6 april om 16.00 uur geopend in aanwezigheid van genodigden. Op zaterdag 14 april is de museumwerkplaats voor het eerst geopend voor het publiek van 10.00-16.00 uur. De museumwerkplaats is geopend van 14 april t/m 27 oktober op woensdagen en zaterdagen van 10 tot 16 uur; van mei t/m september op zondagen van 12 tot 16.00 uur. Kijk voor een overzicht van alle openingsdagen op hun website. Op bepaalde feestdagen zullen ze gesloten zijn.

Foto: Transit Oost

Foto: Transit Oost
Foto's: Transit Oost
 

Bron: Transit Oost