Gratis Interrail pas voor tienduizenden jongeren in Europa

Vanaf dit jaar kunnen 20.000 tot 30.000 jongeren die 18 jaar zijn Europa verkennen per trein. Zij krijgen gratis een door de EU betaalde InterRail-pas. De Europese Commissie heeft 12 miljoen euro beschikbaar gesteld zodat deze doelgroep 'hun horizon kan verbreden'

Later dit jaar zal er een campagne volgen, deze zal dan bepalen wie voor de pas in aanmerking komt. Er wordt gedacht aan een competitie. Ook voor de jongeren in Cyprus is eraan gedacht dat zij ook mogelijkheden kunnen krijgen om met het vliegtuig of een bootverbinding naar de vaste wal te reizen. Vanaf de komende zomer kunnen de eerste jongeren al hun koffers pakken.

Manfred Weber, de voorzitter van de EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, is diegene die het initiatief opgezet heeft. Hij geeft aan achter het voorstel te staan dat alle Europeanen die achttien worden "ons continent kunnen ontdekken". Echter moet hier wel geld voor worden gevonden om dit te subsidiëren.

D66 reageerde eerder negatief of het voorstel. “Ze willen Europa populairder maken door Sinterklaas te spelen,” aldus Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Binnen de CDA waren er positieve reacties, terwijl Agnes Jongerius (PvdA) sprak van een “sympathiek, maar veel te duur plan.”

Met een Interrail-ticket waarmee gedurende een bepaald aantal dagen vrijwel onbeperkt met door Europa met de trein gereisd worden. Alleen voor nachttreinen, reserveringsplichtige treinen en sommige hogesnelheidstreinen geldt een toeslag. De Interrail is onder meer verkrijgbaar bij NS International.

Archieffoto: Andreas Schwarzkopf
Archieffoto: Andreas Schwarzkopf