ProRail bouwt nieuwe reizigerstunnel in Gorinchem

ProRail bouwt in samenwerking met de gemeente Gorinchem en de provincie Zuid-Holland een nieuwe reizigerstunnel onder station Gorinchem. Het project is deze week gegund aan aannemer Ballast Nedam, die nog dit jaar begint met de bouw. De reizigerstunnel is een lang gekoesterde wens van gemeente en Gehandicaptenplatform.

De nieuwe reizigerstunnel wordt voor iedereen toegankelijk en zal naar verwachting medio 2019 klaar moeten zijn. Deze zal zich dan aan de andere zijde van het stationsgebouw bevinden.

De nieuwe onderdoorgang krijgt een lift en is met een nieuw zijperron bereikbaar via een hellingbaan. Bij het ontwerp van de nieuwe tunnel is rekening gehouden met de wensen van omwonenden, reizigers en gemeente. Zo krijgt de nieuwe onderdoorgang herkenbare ingangen en wordt de sfeer verhoogd. Ook vormt de nieuwe onderdoorgang straks een verbinding voor alle voetgangers tussen de Haarwijk en de binnenstad van Gorinchem.

Reizigers met een lichamelijke beperking kunnen tot nu toe alleen het middenperron bereiken door onder begeleiding van treinpersoneel via een overpad over de sporen te gaan. Deze situatie blijft bestaan totdat de nieuwe reizigerstunnel geopend wordt.

Samenwerking met gehandicaptenplatform

ProRail voert het project uit in samenwerking met de gemeente Gorinchem en met financiële steun van de provincie Zuid-Holland. Ook het gehandicaptenplatform wordt nauw betrokken. Opdrachtgever voor de bouw van de reizigerstunnel is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Illustratie: ProRail

Illustratie: ProRail
Illustraties: ProRail

Bron: ProRail