NS: "Meerendeel NS-treinen nu Nederlands eigendom"

De Nederlandse Spoorwegen heeft het leasen van alle treinen voor het Hoofdrailnet via Ierland versneld afgebouwd. Deze treinen zijn nu bij de Nederlandse leasemaatschappij NS Lease BV ondergebracht en niet meer bij de Ierse dochter NSFSC.

Het gaat om bijna 400 treinen. Daarmee betaalt NS vanaf nu alle vennootschapsbelasting over de leaseactiviteiten voor het Hoofdrailnet in Nederland. Dit is mogelijk geworden na overleg met de Ierse en Nederlandse belastingdienst. De overdracht heeft formeel op 31 december 2017 plaatsgevonden.

Een aantal NS-locomotieven van het type Traxx die op de HSL-lijn worden ingezet vallen niet onder dit bedrijf omdat deze bij andere maatschappijen, waaronder Alpha Trains, zijn geleased.

Ierland

Eerder besloot NS om de lopende leasecontracten in Ierland niet te verlengen, maar de treinen aan het eind van de leaseperiode aan NS Lease BV te zullen overdragen. Daarmee zouden de laatste treinen in 2033 worden overgebracht naar het Nederlandse bedrijf van de NS. Dit is nu dus versneld gebeurd. Nieuw aangeschafte treinen van het Type FLIRT werden door NS al in Nederland ondergebracht. En ook de nieuwe ICNG-treinen waren reeds niet meer vanuit Ierland besteld.

Foto: Jan Oosterhuis (Wikipedia)
Foto: Jan Oosterhuis (Wikipedia)

Bron: Nederlandse Spoorwegen