Prorail woest over levensgevaarlijke valstrik langs spoor

Spoorbeheerder Prorail is woest over een levensgevaarlijke boobytrap die zij eerder deze week aantroffen langs het spoor tussen Rotterdam en Dordrecht. Een vandaal heeft geprobeerd om de deur in een geluidsscherm onder stroom te zetten door een koperdraadje te spannen tussen de deurklink en de bovenleiding.

Een spoorwegmonteur trof de situatie deze week aan en heeft direct aan de bel getrokken. De levensgevaarlijke actie slaagde niet omdat de kabel direct was doorgebrand, waarmee de deurknop niet onder een levensgevaarlijke spanning van 1.500 volt stond.

"Volslagen idioot"

Een woordvoerder van ProRail noemt het 'volslagen idioot' dat iemand deze intenties heeft. "Je neemt het risico dat er iets vreselijks gebeurt met een volslagen vreemde. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?".

Het is de eerste keer dat Prorail deze levensgevaarlijke val op het spoor aantrof. "Zo’n actie slaagt gelukkig niet, omdat het draadje direct doorbrandt of de persoon zelf een flinke optater krijgt, maar medewerkers maken zich hier grote zorgen om. Monteurs die gebruik maken van deze deuren, moeten hun werk wel veilig kunnen doen." Tevens roept proRail de maker van de deze gevaarlijke 'boobytrap' op om zich te melden voor een 'stevig gesprek'. "Wie anderen zoiets ergs aan wil doen, is volgens mij rijp voor het gesticht.'' vervolgt de woordvoerder.

De sporobeheerder treft wel vaker bewust neergelegde obstakels op het spoor aan, zoals fietsen, of hout. "Dat gebeurt wel een tot twee keer per dag. Vaak kunnen de treinen daar wel tegen, maar het levert af en toe schade op'', zegt de woordvoerder.

Veiligheidswaarschuwing

Inmiddels heeft spooraannemer Strukton een veiligheidswaarschuwing gestuurd naar alle spooraannemers in Nederland over deze gevaarlijke valstrik. "Daarin staat dat medewerkers extra alert moeten zijn wanneer zij een deur in een geluidsscherm openen. Zeker in de regio Rijnmond". Ook worden er in de berichtgeving instructies gegeven om direct 112 te bellen en zelf geen handelingen uit te voeren totdat een specialist ter plaatse is.

Strukton heeft aangifte gedaan over de gevaarlijke valstrik.

Foto: Strukton
Foto: Strukton