ProRail plaatst komende tijd 100 'slimme' camera's.

Het cameratoezicht op het spoor wordt de komende maanden door ProRail flink uitgebreid. Zo zal bet spoorbedrijf 100 nieuwe slimme mobiele camera’s op strategische locaties plaatsen om overlast, vandalisme en vertragingen tegen te gaan. Bijna driekwart van de camera’s wordt ingezet tussen Eindhoven en Amsterdam en de omliggende trajecten.

De nieuwe camera’s zijn uitgerust met slimme software die afwijkend, gevaarlijk en ongebruikelijke situaties op het spoor sneller en automatisch waarnemen. ProRail zet de camera’s in om spoorlopers, vandalen, suïcidalen, spoorboomduikers en andere onbevoegden rond het spoor te registreren en waar mogelijk aanpakken. De beelden worden direct bekeken, zowel overdag als 's nachts, meldt de spoorbeheerder op hun website: "Vanuit de speciaal ingerichte meldkamer is er 24 uur per dag zicht op tientallen stukken spoor in Nederland. De camera’s krijgen hun stroomtoevoer via zonnepanelen en zijn daardoor flexibel inzetbaar."

Slimme camera

Zodra de camera afwijkend gedrag signaleert, wordt de centralist in de meldkamer gewaarschuwd. De centralist kan dan contact opnemen met de hulpdiensten of stuurt iemand van de incidentbestrijders er op af. Zij zijn boa-bevoegd en mogen boetes uitdelen of zelfs mensen aanhouden. Op spoorlopen staat 140 euro boete.

Foto: Bart (Wikipedia)
Foto: Bart (Wikipedia)

Bron: ProRail