Station Rotterdam Alexander binnenkort op de schop

De station van Rotterdam Alexander gaat het komende jaar op de schop. Zowel het treinstation als het metrostation zullen onder één dag bij elkaar samenkomen. Vanaf april moet de eerste schop in de grond gaan, en in de zomer van 2019 moet het project voltooid zijn.

De NS gunt, mede namens RET en ProRail, aannemer Averesch de verbouwing van station Rotterdam Alexander toe. Het project is een samenwerking tussen RET, ProRail, Gemeente Rotterdam, De Verkeersonderneming en NS. De projectleiding is hierbij in handen van NS. Het project wordt mede gefinancierd door MRDH en het ministerie van I&W.

 "Station Rotterdam Alexander wordt dagelijks gebruikt door duizenden reizigers van NS en RET. Als het straks klaar is hebben reizigers een mooier station, met goede overstapmogelijkheden tussen trein, metro en andere vervoersmiddelen en nieuwe faciliteiten. Dat is een enorme verbetering, want dit station verdient deze upgrade in navolging van Rotterdam Centraal.", zegt Sebastiaan de Wilde, directeur Stationsontwikkeling van de NS.

Het station zal een gezamelijk knooppunt worden waar je makkelijk van de metro over kan stappen naar de trein, of andersom. "Op dit moment is het station Alexander nog een treinstation waar een metrostation van de RET aan vastzit. Straks hebben NS, Prorail en de RET samen één mooi station met voor de grootste overstapstroom een loopbrug  van de trein naar de metro en vice versa. Overstappers  hoeven straks niet meer eerst het metrospoor over te steken, veel veiliger dus." zegt Maurice Unck, algemeen directeur RET.

Reizigers

Station Rotterdam Alexander wordt dagelijks gebruikt door zo’n 37.000 bus-, metro- en treinreizigers. Na de verbouwing stappen zij snel en comfortabel over tussen OV-vervoerders en taxi, fiets en auto. Het verbouwde station kenmerkt zich door openheid en het gebruik van veel glas. De liften op het station worden vernieuwd en transparant gemaakt. Door het winkelaanbod en de voorzieningen is het op het nieuwe station Rotterdam Alexander straks prettig vertoeven. Ook de stationsomgeving wordt aangepakt, zodat de omgeving en het station op elkaar aansluiten.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Een 'artist-impression' luchtfoto van het vernieuwde station Rotterdam Alexander.
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Foto: M. Minderhoud
Station Rotterdam Alexander wat het komende jaar op de schop gaat.
Foto: M. Minderhoud

Bron: Nederlandse Spoorwegen