Bouw van grensposten Eurostar lopen vertraging op

Hoewel er inmiddels behoorlijk hard wordt gewerkt aan nieuwe Eurostar-terminals op de stations van Amsterdam en Rotterdam, levert de indienststelling van de grensposten enige vertraging op. Hierdoor moeten alle reizigers straks na de indienststelling van de Eurostar, in het voorjaar, nog enige tijd de grenspost en bagagecontrole op Brussel passeren.

Een woordvoerder van ProRail kon zeggen dat er nog geen internationale verdragen ondertekend zijn voor de paspoortcontrole. 'Voorlopig is er dus nog wat ongemak voor de reizigers, omdat die controles nog in Brussel zullen plaatsvinden', zegt een woordvoerder van Prorail in de Volkskrant. Passagiers die naar Brussel zullen reizen hoeven niet langs de douane.

Vanaf het voorjaar zal er twee keer per dag een Eurostar rijden tussen Amsterdam en Londen. Hiermee is er een directe verbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk welke in ongeveer vierenhalfuur wordt afgelegd.

Aanpassingen op stations

Op het huidige ogenblik wordt er op Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal hard gewerkt om voorzieningen aan te leggen voor de Eurostar. In Amsterdam wordt op het uiteinde van het perron van spoor 15 een terminal aangelegd welke binnenkort gebruikt zal worden voor de reizigers naar het Verenigd Koninkrijk. Ook zullen er afscheidingshekken worden geplaatst om het perron mee af te sluiten.

Op Rotterdam wordt het perron aan spoor 1 omgebouwd tot Eurostar-perron. De komende negen weken staat dit perron grotendeels achter de bouwhekken omdat het huidige perron wordt verbreedt waarbij het aanliggende spoor zal verdwijnen. Het middelste spoor zal dan uiteindelijk aan het perron grenzen. Hiervoor zal ProRail diverse wissels en kabels moeten aanpassen. Ook zal er op dit perron een terminal en bagegecontrole verschijnen voor de toekomstige grenscontroles. Deze zal zich in het station zelf bevinden, op de plek waar voorheen op perron de Kiosk zich bevond.

Uiteraard zullen er binnenkort ook verbeteringen aan de bewegwijzering op de stations worden doorgevoerd zodat de de reizigers hun weg in het station kunnen vinden.

Foto: Ton Boon (Flickr; Creative Commons)
Foto: Ton Boon (Flickr; Creative Commons)