ProRail krijgt 43,3 miljoen voor invoeren tien-minutentrein op twee nieuwe trajecten

Spoorbeheerder ProRail krijgt 43,3 miljoen euro van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) om spoorboekloos rijden te realiseren op twee nieuwe trajecten. Het gaat om de trajecten Schiphol - Nijmegen en Breda - Eindhoven, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Met spoorboekloos rijden kunnen er extra treinen op het spoor worden ingezet zodat er meer capactieit is om reizigers te vervoeren. De treinen zullen dan ook vaker gaan rijden, en dan met een frequentie van tien minuten. Vanaf eind vorig jaar is er bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling al een tien-minuten trein gerealiseerd tussen Amsterdam en Eindhoven.

Na een proefperiode in het najaar van 2017 is deze tien-minuten trein getest. Dit heeft tot de goede verwachtingen geleidt waarbij de proef succesvol werd genoemd. ''Er is meer zitplaats en reisgemak voor reizigers, zonder dat de betrouwbaarheid wordt aangetast.", schrijft de bewindsvrouw.

Nieuwe trajecten

Aan het eind van 2021 moet daar het traject van Schiphol - Utrecht - Arnmen - Nijmegen bij komen. Eind 2024 moeten er ook meer treinen gaan rijden tussen Breda en Eindhoven, schrijft de staatssecretaris. De NS draagt zelf 27 miljoen euro bij om dit mogelijk te maken. Dit geld is voornamelijk bedoeld om de sporen en de perrons aan te passen op de nieuwe dienstregeling.

Foto: Bart (Flickr; Creative Commons)
Foto: Bart (Flickr; Creative Commons)