Dordrecht wil meer intercities naar Breda

Dordrecht wil dat er vanaf 2019 weer meer intercity's rijden tussen Dordrecht en Breda. De gemeente heeft een brief geschreven aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven, met het verzoek om dit weer mogelijk te maken.

Sinds vorig jaar heeft Dordrecht minder directe Intercities naar Breda, doordat de Intercity vanuit Den Haag naar Eindhoven direct over de HSL-lijn rijdt. Doordat de trein langs Dordrecht heen rijdt zouden er ongeveer 4.000 reizigers langer onderweg zijn waarbij ze ook nog eens over moeten stappen in Breda.

De huidige directe verbindingen tussen Dordrecht en Breda zijn een uurlijkse Intercity en een Sprinter die twee keer per uur rijdt. De gemeente wil een directe en volwaardige Intercity-verbinding die (minstens) twee keer per uur rijdt.

Wethouder van transport Rik van der Linden: “Het kan niet zo zijn dat twee naastgelegen 100.000+gemeenten niet per Intercity zijn verbonden en dat duizenden reizigers daar de dupe van zijn.”

Pendeltrein

Als doekje voor het bloeden kreeg Dordrecht een pendeltrein met Breda, maar de voorganger van Van Veldhoven beloofde de Tweede Kamer al te streven naar een betere oplossing. Op 14 februari zal de Kamer het gesprek over de intercity-verbinding weer oppakken.