NS had in 2017 meer grote storingen dan het voorgaande jaar

De Nederlandse Spoorwegen hadden vorig jaar 117 storingen die grote hinder tot gevolg hadden. Dat zijn er 29 meer dan in 2016. Toen waren er 88 grote verstoringen die voor ongemak bij de reizigers zorgden.

Een woordvoerder van het spoorwegbedrijf bevestigt deze berichtgeving in het AD. Van storingen met grote hinder is sprake als treinen samen minstens 25 uur vertraging hadden of dat zeker 25 treinen niet reden. Het gaat voornamelijk om problemen met materieel.

De NS kon zelf nog geen oorzaak van de storingen geven. Volgens de woordvoerder zou deze analyse pas in het jaarverslag zitten welke op 1 maart wordt gepresenteerd.

Rover

Volgens reizigersorganisatie Rover zijn honderdduizenden mensen gedupeerd door de storingen. "We hebben geen precieze cijfers, maar als we kijken naar het aantal uitgevallen treinen en de gemiddelde bezettingsgraad, dan komen we op honderdduizenden reizigers", aldus een woordvoerder van Rover.

Een belangrijk punt voor Rover is dat de NS vaak te snel en te lang treinen niet laat rijden. "Soms heeft een treinstel een klein defect en wordt hij van top tot teen gecontroleerd, terwijl het stel nog gewoon had kunnen rijden. Hierdoor ontstaat vaak een tekort aan materieel", zegt de woordvoerder.

De NS en Rover staan in contact met elkaar en overleggen met elkaar hoe de verstoringen kunnen worden verholpen. 

Foto: Peter Eijkman (Flickr; Creative Commons)
Foto: Peter Eijkman (Flickr; Creative Commons)