NS: Meeste treinverkeer weer volgens dienstregeling

Inmiddels rijden de meeste treinen van de NS weer volgens dienstregeling, na de storm van afgelopen donderdag. Wel is er sprake van enkele trajecten waar nog geen treinen rijden vanwege een kapotte bovenleiding.

Op de site van de NS is te lezen dat op sommige trajecten nog herstelwerkzaamheden plaats moeten vinden na de storm. Daarom vraagt de vervoerder haar reizigers om rekening te houden met ongemak door kortere treinen of inzet van bussen. Ook is het advies van de NS om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

De verwachting is dat de problemen op de trajecten waar nog herstelwerkzaamheden plaatsvinden, in de loop van de ochtend zijn opgelost. Volgens de woordvoerder hebben monteurs de hele ancht hard doorgewerkt om het spoor te herstellen. ''Op tientallen plekken was er schade'', zegt hij. Het ging hierbij onder meer om omgevallen bomen die op het spoor of bovenleidingen terechtkwamen.

Verstoringen

Op dit moment zijn er nog enkele verstoringen op het spoor. Tussen Leiden en Schiphol rijden rijden er nog geen treinen vanwege een defecte bovenleiding. Naar verwachting kunnen de treinen om 12:30 weer gaan rijden. Reizigers wordt gevraagd de stopbus te nemen, of om te reizen via Haarlem.

Ook tussen Eindhoven en Weert rijden er nog geen treinen vanwege een beschadigde bovenleiding. Naar verwachting zal dit omstreeks 13:30 opgelost zijn. Er worden bussen ingezet om de reizigers te vervoeren.

Stormhinder

De stormhinder op het spoor duurde donderdag vanaf de ochtend vrijwel de hele dag, in nagenoeg het hele land. Enkel Arriva in het noorden en het zuiden van het land kon nog rijden. Omstreeks 11.00 uur op donderdag besloot ProRail om de gehele dienstregeling stil te leggen. Rond zeven uur in de avond kwam het treinverkeer mondjesmaat op gang. Tot in de nacht van donderdag op vrijdag heeft de NS bussen ingezet om reizigers nog te kunnen vervoeren.

Een woordvoerder van ProRail melde tegenover de Telegraaf dat ze het nog nooit zo erg hebben meegemaakt. "We hebben gisteren 150 schademeldingen gehad, waarvan een derde zeer ernstig. Soms was de bovenleiding op het spoor kilometers vernield”, aldus de ProRail-woordvoerder.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen