Treinverkeer ligt stil na stormravage, voorlopig geen tot weinig treinverkeer

Vandaag raasde er een flinke storm over ons land welke gezorgd heeft voor veel schade aan het spoorwegnet en stations. NS en ProRail waren hierdoor genoodzaakt om vanaf 11 uur de treindienst tot nader order te staken. Inmiddels is ProRail bezig met herstel van de infrastructuur en verwachten ze dat de eerste treinen om 17:00 uur zullen gaan rijden.

NS en ProRail vragen reizigers om er rekening mee te houden dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er nog beperkingen in het treinverkeer zullen zijn. Door de storm zijn veel treinen niet op hun bestemming aangekomen en zijn machinisten en conducteurs op andere stations gestrand. Ook zijn voorlopig nog niet alle trajecten weer vrij voor het treinverkeer.

De NS advisieert reizigers om vervangend vervoer te regelen, als dat mogelijk is.Inmiddels heeft een Twitteraar het idee bedacht om op de sociale media de hashtag #StormPoolen te gebruiken, wat afgeleid is van 'carpoolen'.

Lees verder na de tweet

Verstoringen

De verstoringen op het spoor zijn over het gehele land verspreid. "Er zijn al beschadigingen ontdekt bij onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Breda, Deventer, Arnhem, Venlo, Sittard, Middelburg, Alkmaar en Alphen aan den Rijn.", meldt de woordvoerder. "En het lijstje is nog lang niet compleet".

Inmiddels is ProRail al bezig met het laten schouwen van het spoor. Hierbij rijden enkele treinen met aangepaste snelheid om de infrastructuur van het spoor te kunnen controleren.

De treinen van Arriva in Groningen en Limburg konden wel blijven rijden.

Artikel gaat verder na de tweets

Buitenland

Ook in België veroorzaakt het weer overlast. Het treinverkeer ondervindt hier en daar hinder door schade aan de bovenleiding en voorwerpen op de rails. De Thalys rijdt op verzoek van de NS op het gewone spoor, en niet op het hogesnelheidstracé. Ook in Duitsland is er sprake van forse hinder vanwege de storm. Zo is het treinverkeer in Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz gestaakt.

De Duitse spoorwegen hebben vanmiddag besloten om onmiddellijk al het treinverkeer stil te leggen vanwege de hevige storm die over het land raast. Een woordvoerder van de Deutsche Bahn (DB) heeft gezegd dat alle treinen op het eerstvolgende station moesten stoppen, om hun reis te onderbreken.

Archieffoto: Rob Dammers
Archieffoto: Rob Dammers