Mogelijk toch op termijn dienstregeling voor Zwolle Stadshagen

Er komt mogelijk een tijdelijke dienstregeling op het Kamperlijntje, waardoor het nieuwe station Stadshagen in Zwolle op termijn toch in gebruik zou kunnen genomen. Nadat er in december bekend werd gemaakt dat de bodem instabiel was werd uit voorzorg besloten het nieuwe station nog niet aan te doen.

Aan het eind van januari wordt er een beslissing genomen. Dat heeft gedeputeerde Boerman bekendgemaakt na een gesprek met Prorail.

Instabiele bodem

In december werd enkele dagen voor de opening van het nieuwe station Zwolle Stadshagen duidelijk dat de snelheidsverhoging op de Kamperlijn niet veilig is, waardoor er met gepaste snelheid zou moeten worden gereden. Hierdoor zou de trein om de dienstregeling bij te houden geen geplande tussenstop kunnen maken op Zwolle Stadshagen.

De oorzaak ligt bij de bodemgesteldheid onder de spoorbaan. Deze is biedt onvoldoende stabiliteit om de nieuwe treinen van Keolis erover heen te laten rijden met 140 kilometer per uur. In de brief aan de provincie geeft ProRail aan welke stappen ze nu zullen gaan nemen. Daarin staat het maken van plannen en onderzoeken centraal. Hierop moet uiteindelijk aan de hand van rapportcijfers duidelijk worden welke maatregelen er uiteindelijk worden uitgevoerd.

Hoe grootschalig die aanpassing zal zijn en hoeveel geld dat gaat kosten, is nog niet duidelijk.

Duidelijkheid

Ook is niet duidelijk waarom ProRail bij de eerdere vernieuwing van het spoor niet naar de bodemgesteldheid heeft gekeken. Gedeputeerde Boerman noemde het eerder een wanprestatie van Prorail en hij verwacht dat de onderste steen boven komt.

Ook zal er moeten worden gekeken wie er voor de kosten opdraait van het juridisch onderzoek, aldus Boerman: "Er is een wanprestatie geleverd. We onderzoeken waar de aansprakelijkheid ligt."

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: RTV Oost