NS: "e-tickets straks niet (altijd) geldig tijdens avondspits"

De Nederlandse Spoorwegen zullen de komende periode e-tickets gaan aanbieden die niet geldig zijn in de ochtend én avondspits. E-tickets waren tot nu toe altijd tijdens de avondspits. Daar komt nu verandering in. Het NS Groepsticket is het eerste ticket waarbij dit van toepassing is. Later zullen andere acties volgen.

In de spits reizen veel mensen met de trein, en daarom wil NS actie treinkaartjes vooral inzetten om de treinen buiten de spits voller te maken. Vorig jaar deed NS al een kleinschalige proef met een NS Dagkaart die niet geldig was tijdens de ochtend én avondspits. “We kijken in het algemeen tevreden op die proef terug” zegt NS woordvoerder Hessel Koster. Op die proef was aanvankelijk veel kritiek omdat expliciet vermeld stond dat een reis ook bij vertraging niet tijdens de spits mocht worden afgemaakt. Koster: “Toen dit tot negativiteit leidde hebben we die voorwaarden direct geschrapt. Bij vertraging mag de treinreis gewoon worden afgemaakt.”

Alle actietreinkaartjes zijn al sinds jaar en dag niet geldig tijdens de ochtendspits. Treinacties die geleverd worden op een wegwerpkaartje zijn ook al geruime tijd niet geldig tijdens de avondspits. Bij die kaartjes geldt: inchecktijd is bepalend. Bij e-tickets is dat niet haalbaar. Daarom is daar de werkelijke tijd bepalend. “Als een e-ticket niet geldig is tijdens de avondspits (16:00 – 18:30 uur), dan gaan de poortjes ook niet open” legt Koster uit.

Groepsticket

Het NS Groepsticket is het eerste e-ticket dat niet geldig is tijdens de ochtend- en avondspits. In de toekomst zullen echter ook andere acties volgen. Bijvoorbeeld bij de NS Spoordeelwinkel. Toch zullen er bij de Spoordeelwinkel ook acties blijven waarmee wel tijdens de avondspits gereisd kan worden. Koster: “Het liefst willen we dat mensen de spits mijden, maar bij sommige acties is dat niet haalbaar. Bijvoorbeeld bij een avondvoorstelling die net na de avondspits beging”. Doordat de geldigheid ingeperkt wordt, zal de prijs volgens Koster soms iets lager uitpakken. In het weekend gelden er in het algemeen geen tijdsbeperkingen.

Vorige week maakte NS bekend het Groepsretour te vervangen door het NS Groepsticket, toen werd echter niet gemeld dat er nieuwe tijdsbeperkingen bijkomen. Dat meldde het spoorbedrijf alleen op het reizigersforum.

Foto: Alexander Espêret
Foto: Alexander Espêret

Bron: Treinreiziger