NS vervangt Groepsretour door nieuw ticket vanwege misbruik

De NS vervangt vanaf 15 januari het groepsretour voor een nieuw NS-Groepsticket. Daarmee verwacht het vervoersbedrijf een einde te maken aan het misbruik van de groepskaartjes.  

In 2013 werd het groepsretour als actiekaartje aangekondigd, waarmee groepen van vier tot tien samen konden reizen voor 49 euro, waarbij er vanaf de vijfde persoon een toeslag werd meegerekend van 2,50 euro per persoon. Later werd dit aankoopbedrag verhoogd naar 55 euro.

Misbruik

Begin 2016 nam de NS maatregelen toen dit fraude begon op te wekken. Zo moest iedereen direct bij de aankoop hun naam, geboortedatum en vertrekstation aangeven voor op hun e-ticket. Maar ook in maart 2017 scherpte de NS de voorwaarden voor de actiekaartje aan, om verder misbruik te voorkomen. Ook waarschuwden ze dat ze illegale aanbieders van kaartjes aan zouden pakken.

Dagblad Trouw meldde toen dat er honderden tickets per dag met winst worden verkocht via onder meer groepen op Facebook. Ook zouden er tussenhandelaren op grote schaal geld aan hebben verdiend. In sommige gevallen werden de kaartjes zelf niet eens geleverd door oplichters.

Volgens de NS waren de kaartjes alleen bedoeld voor groepen die elkaar kennen "...zodat zij gezamenlijk naar een zelfde eindbestemming kunnen reizen. De groepsreizigers hoeven daarbij niet in dezelfde trein te zitten. Verder is het groepsretour niet bedoeld voor commercieel gebruik".

Vanaf april vorig jaar werden de voorwaarden weer aangepast, en moest iedereen voortaan hetzelfde vertrek- en aankomststation hebben.

Nieuw NS-Groepsticket

Om het Groepsretour nog steeds fraudegevoelig was heeft de NS besloten om een nieuw NS-Groepsticket in het leven roepen. In tegenstelling tot het oude ticket moet de hele groep om hiervan gebruik te kunnen maken nu met dezelfde trein reizen. Bovendien is het groepsticket een enkele reis, wat het product nog flexibeler maakt. Het nieuwe groepstickets is nu te gebruiken van 4 tot en met 7 personen, waarbij het ticket per peroon verhoogd wordt in prijs. Dit varieert tussen 30 en 34,50 euro Toeslagen per persoon zijn hierbij niet meer aanwezig.

Vanaf iets minder dan 5 euro per persoon is het dus mogelijk met een groep van 7 personen om het land door te reizen.

Bij aankoop door de boeker zal diegene een hoofdticket krijgen, enkrijgen de groepsleden een meereisticket. Hiermee hoeven ze niet gelijktijdig op het vertrekstation instappen, een groepslid kan ook later instappen. Echter kan deze niet alleen (verder) reizen zonder diegene die het ticket geboekt.heeft.

Het NS-Groepsticket is alleen te gebruiken op werkdagen tijdens de daluren en in het weekend.

Foto: Can Pac Swire
Foto: Can Pac Swire (Flickr; Creative Commons)